Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

CEPR: Η τιμωρία της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει - Η Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συναινέσει σε ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος κατά 50-60% του ΑΕΠ - Μια προς μια οι πληγές της ελληνικής οικονομίας...

CEPR: Η τιμωρία της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει - Η Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συναινέσει σε ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος κατά 50-60% του ΑΕΠ - Μια προς μια οι πληγές της ελληνικής οικονομίας...
Tις προκλήσεις και τους κινδύνους που ενέχει για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Αθήνα, αναλύει διεξοδικώς σε νέα, ειδική έκθεσή του ο Charles Wyplosz, οικονομολόγος του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies - CEPR).
Όπως εξηγεί, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεινοπαθεί και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η χώρα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση του χρέους της. Υπαίτιες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που αντί να στηρίζουν τις χώρες του Νότου να αναδιαρθρώσουν εγκαίρως το χρέος τους, ωθούν στα άκρα τις αντοχές τους, μέσω της διαρκούς επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Τώρα πλέον ήρθε η ώρα για τους πιστωτές της Ελλάδας να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Τα άσχημα νέα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους είναι αυτά που τεχνηέντως τους απέκρυψε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Καγκελάριος A. Merkel: Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.
Κατά το CEPR, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βαίνει προς την καταστροφή. Για τον λόγο αυτό, μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κρίνεται επιβεβλημένη, ιδίως τώρα που οι γερμανικές εκλογές ολοκληρώθηκαν.
Όπως τονίζεται επίσης στην εν λόγω ανάλυση, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ιδιοφυία στα μαθηματικά για να αντιληφθεί πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε... Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - αντί να βελτιωθεί - επιδεινώθηκε όταν "πέρασε στα χέρια" της τρόικας.
Σύμφωνα με τον Wyplosz, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τρομακτική:
- Το ελληνικό ΑΕΠ έχει καταβαραθρωθεί. Σωρευτικά η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ξεπερνά το 30% τα τελευταία 6 χρόνια.
- Η ανεργία στην Ελλάδα συνεχίζει να καλπάζει, ξεπερνώντας το 27% στο σύνολο και το 60% στους νέους.
- Στα τέλη του 2009, το ελληνικό χρέος βρισκόταν στο 130% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει εκτοξευθεί στο 175% έναντι του ΑΕΠ.
-  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνονται.
- Επισήμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, ωστόσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να "αμαυρώνουν" τους ισολογισμούς τους.
"Όλα τα ανωτέρω συναινούν σε μια και μόνη πραγματικότητα: Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει τη δική της τραγωδία", σημειώνει ο οικονομολόγος του CEPR.
Aπό που προέκυψε όμως αυτή η ανθρώπινη - οικονομική τραγωδία της Ελλάδας; "Από την απροθυμία των πιστωτών της χώρας να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα", απαντά ρητά και κατηγορηματικά ο Charles Wyplosz.
Αλλά, όπως προειδοποιεί στη συνέχεια, οι επώδυνες αποφάσεις για την Ελλάδα πρέπει πλέον να ληφθούν. Δεν χωρά καμία άλλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι έκλεισε το κεφάλαιο "γερμανικές εκλογές".
Πλέον, συνεχίζει ο οικονομολόγος, η ελληνική πραγματικότητα και οικονομία περνούν από τη φάση του PSI+ στο στάδιο του PSI, ήτοι της αναδιάρθρωσης χρέους με την εμπλοκή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ).
Όπως σημειώνει στη συνέχεια το CEPR, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, κάνει λόγο για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 4% του ΑΕΠ. Αλλά το CEPR προειδοποιεί: Με το PSI+ του 2012, το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 30% έναντι του ΑΕΠ. Μια νέα ελάφρυνση που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ κρίνεται τουλάχιστον ανούσια και μη ρεαλιστική. Δεν αξίζει να πραγματοποιηθεί ούτε για συμβολικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα χρειάζεται μια απομείωση του χρέους της κατά 50-60% έναντι του ΑΕΠ...
"Οι υπερχρεωμένες και δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες του αδύναμου Ευρωπαϊκού Νότου τιμωρήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα για τον ισχυρό Βορρά να αναλάβει τις ευθύνες του...", διαμηνύει με νόημα το CEPR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης