Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία - Μετά τη Fitch και ο καναδικός οίκος DBRS προειδοποιεί με υποβάθμιση την ιταλική οικονομία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία - Μετά τη Fitch και ο καναδικός οίκος DBRS προειδοποιεί με υποβάθμιση την ιταλική οικονομία
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, στη σκιά των φόβων για κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Μετά τη Fitch και ο καναδικός οίκος DBRS προειδοποιεί με υποβάθμιση την ιταλική οικονομία...
"Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία ενδεχομένως να απειλήσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας", σχολιάζει σε ειδική έκθεσή του ο oίκος DBRS.
"Εάν ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν εγκριθεί από την ιταλική βουλή, τότε θα απειληθεί η αξιολόγηση της χώρας", διευκρινίζει ο DBRS.
Να σημειωθεί εδώ πως μπορεί ο DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχής, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις λαμβάνει υπόψιν της, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).

Με υποβάθμιση απειλεί την Ιταλία o οίκος αξιολόγησης Fitch - Η διευρυμένη πολιτική αστάθεια θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους - Δεν ωφελεί τη Ρώμη μια μακρά περίοδο αστάθειας


Τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και της επιπτώσεις της στην πορεία της ιταλικής οικονομίας κρούει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως τονίζει σε νέα, σημερινή έκθεσή της η Fitch, η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης.
"Η πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας - τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την Ιταλία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος Fitch.
"Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας βασίζεται πλέον στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας που η χώρα υλοποιεί, αλλά και στην εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τους δημοσιονομικούς στόχους κάθε χώρας", σημειώνει επίσης στην έκθεσή της η Fitch.
"H Ιταλία διατηρεί την ικανότητα πρόσβασης στις αγορές για δανεισμό, γεγονός που συνιστά μια άκρως θετική εξέλιξη. Αν η χώρα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια από την ΕΕ, τότε αυτή θα χορηγηθεί", σχολιάζει επίσης ο οίκος αξιολόγησης.
"Μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που ασκούνται στην Ιταλία, η μειωμένη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και η αποτυχία στη διασφάλιση ενός ισορροημένου προϋπολογισμού μπορεί να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας", προειδοποιεί ο οίκος Fitch.
Υπενθυμίζεται πως η Fitch δίδει αξιολόγηση ΒΒΒ+ και αρνητικό outlook στην Ιταλία.

Barclays: Υψηλή πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία – Εντός του 2014 οι πρόωρες εκλογές – Η κυβερνητική κρίση δεν θα πυροδοτήσει μαζική πώληση ομολόγων

Για υψηλή πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία κάνει λόγο σε ανάλυση της η Barclays ύστερα από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία κατόπιν της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού, Silvio Berlusconi να αποσύρει τους υπουργούς του κόμματος του από την κυβέρνηση αλλά και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού, Enrico Letta ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του.
Συγκεκριμένα, η Barclays εκτιμά ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι μάλλον απίθανο σενάριο, αναφέροντας ότι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν είτε εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 ή στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2014.
Η Barclays σπεύδει να υπογραμμίσει ότι τον ερχόμενο Ιούλιο η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι έως τότε η Ιταλία θα πρέπει να έχει μια σταθερή και σε πλήρη λειτουργία κυβέρνηση.
Βάσει της ανάλυσης, ο μπερλουσκονικός «Λαός της Ελευθερίας» δεν αποκλείεται να στηρίξει μια προσωρινή κυβέρνηση, καθώς ενδεχομένως να είναι εκείνο το πολιτικό κόμμα, το οποίο θα πληγεί περισσότερο από μια αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η Barclays υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να είναι επίσης άλλη μια δυνατότητα, ιδιαίτερα εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo προσφέρει μια «εξωτερική» στήριξη.
Αν και οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ιταλία δεν είναι επιτυχείς, όπως άλλωστε έχει αποδείξει η ιστορία, η Barclays αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και αυτό το σενάριο δεδομένης της βραχυπρόθεσμης προοπτικής που θα είχε μια δεύτερη κυβέρνηση υπό τον Enrico Letta.
Αναφορικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν στις αγορές λόγω της υψηλής αυτής πολιτικής αβεβαιότητας, η Barclays επισημαίνει ότι τα BTPs είναι πιθανόν να αντανακλάσουν τη δυναμική των πρώτων 4 μηνών του 2013, αν και αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από τη χαμηλή δραστηριότητα των επενδυτών, οι οποίοι προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο των πολιτικών εξελίξεων.
«Αποκλείοντας το σενάριο νέων εκλογών με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, δεν βλέπουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει μαζική ρευστοποίηση των BTPs (κρατικών ομολόγων), τα οποία και αποτελούν την κύρια αιτία της αναταραχής της αγοράς και της σημαντικής ανόδου των αποδόσεων, όπως συνέβη το τέταρτο τρίμηνο του 2011» αναφέρει η Barclays, επισημαίνοντας πως είναι αξιοσημείωτο πως η κατοχή των BTPs από μη κατοίκους της Ιταλίας έμεινε σχεδόν αμετάβλητη από τον Μάρτιο του 2012, ακόμα και σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας.
«Δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν λάβει υπόψη τους το πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Enrico Letta, πιστεύουμε ότι η κυβερνητική κρίση δεν θα πυροδοτήσει πυροδοτούσε μια μαζική πώληση τους» καταλήγει η Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης