Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Shutdown στις ΗΠΑ – Σε μερική αναστολή της λειτουργίας της προχωρά η κυβέρνηση λόγω αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό της χώρας - Standard & Poor's: Αλώβητη από τις εξελίξεις η αξιολόγηση «ΑΑ+»

 Shutdown στις ΗΠΑ – Σε μερική αναστολή της λειτουργίας της προχωρά η κυβέρνηση λόγω αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό της χώρας - Standard & Poor's: Αλώβητη από τις εξελίξεις η αξιολόγηση «ΑΑ+»
(upd6) Αναστέλλει μερικώς τη λειτουργία της η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ύστερα από το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κογκρέσο σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας. Ως αποτέλεσμα από τις πρώτες πρωινές ώρες η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μερική διακοπή της λειτουργίας της (shutdown), την πρώτη από το 1996.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, καλείται το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα, τουλάχιστον 800.000 Αμερικάνοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, λαμβάνοντας άδεια άνευ αποδοχών.
Είχε προηγηθεί έκκληση του προέδρου Obama για επίτευξη συμφωνίας.
Η Γερουσία (ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς) των ΗΠΑ απέρριψε δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο προέβλεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση της αναβολής για ένα χρόνο του προγράμματος ασφάλισης και περίθαλψης.
Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει πως ο Obama θα ασκούσε βέτο εάν το νομοσχέδιο εγκρινόταν στην Βουλή, ενώ νωρίτερα η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είχε καταψηφίσει το σχέδιο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι και το οποίο πρόσφερε προσωρινό προϋπολογισμό έξι εβδομάδων με παράλληλη αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο κομβικών ρυθμίσεων του Obamacare.
Η μη συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατών είχε ως αποτέλεσμα με την έλευση του νέου οικονομικού έτους στις ΗΠΑ (2014) να παύσουν να λειτουργούν και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Από το «λουκέτο» δεν θα επηρεαστεί το κοινό στις συναλλαγές του, καθώς οι υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες θα συνεχιστούν, όπως η εθνική ασφάλεια, τα ταχυδρομεία, οι αερομεταφορές και η αστυνόμευση.
Εθνικά πάρκα, μουσεία και μνημεία θα κλείσουν τελείως, η εθνική φορολογική υπηρεσία θα σταματήσει τους ελέγχους και η στατιστική υπηρεσία θα σταματήσει να συλλέγει στοιχεία. Παράλληλα αναμένεται να κλείσουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.
Το τελευταίο κυβερνητικό shutdown είχε καταγραφεί το 1995/1996 και είχε διαρκέσει τρεις εβδομάδες.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών ο πρόεδρος Obama σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κογκρέσο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Obama.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Νέα έκκληση, σε δραματικούς τόνους, να αποφευχθεί το ευρύ κυβερνητικό λουκέτο στις ΗΠΑ απηύθυνε με διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama, την ώρα που η αμερικανική οικονομία δείχνει να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί....
"Εάν υπάρξει κυβερνητικό λουκέτο το πλήγμα θα είναι μεγάλο για όλους μας", διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ρητά και κατηγορηματικά πως "Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει λουκέτο στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ".
Ταυτόχρονα, απευθυνόμενους προς τους Ρεπουμπλικάνους, ο Obama τόνισε χαρακτηριστικά "Ελπίζω να πράξετε το σωστό...".
"Το Κογκρέσο πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ", δήλωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.
"Ελπίζω πως την ύστατη ώρα, οι Ρεπουμπλικάνει θα επιλέξουν να πράξουν αυτό που πρέπει να πράξουν, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός και να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης", συμπλήρωσε στο νέο διάγγελμά του ο Obama.
"Αν παραλύσει η αμερικανική κυβέρνηση, όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως οι Αμερικανοί θα πληγούν", επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αλώβητη» από τυχόν αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους θα διατηρηθεί η αξιολόγηση των ΗΠΑ «ΑΑ+» από τον οίκο Standard & Poor’s…

Παρεμβαίνοντας στις καταιγιστικές οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες απειλούν την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με ευρύ «λουκέτο», ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους, παρά την αναμενόμενη αύξηση του ορίου χρέους.
«Δεν πρόκειται να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση των ΗΠΑ, όπως ακριβώς συνέβη το 2011, οδηγώντας την παγκόσμια αγορά σε παράλυση» διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Το 2011 ο οίκος S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους, στερώντας από τις ΗΠΑ την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ».
«Το σημερινό αδιέξοδο αναμένεται να δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ενδέχεται να βλάψει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις αλλά και την απασχόληση των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, το αδιέξοδο εκτιμάται βραχυπρόθεσμο και ως εκ τούτου, οι επιδράσεις του δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των ΗΠΑ» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Επίσης, διαμηνύει πως η έκταση αλλά και η δυναμική του «λουκέτου» δεν πρόκειται να έχει σημαίνουσα διάρκεια.
«Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ακόμα βρίσκεται υπό κίνδυνο» καταλήγει η S&P.

Δραματικές οι εξελίξεις στις ΗΠΑ

Από μία... κλωστή κρέμεται η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρης της παγκόσμια οικονομίας, καθώς η πιθανότητα "λουκέτου" στις ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ.
Παράλληλα, το ενδεχόμενο υποβολής μία προσωρινής λύσης, διάρκειας μόλις μίας εβδομάδας, εξετάζει η αμερικανική Γερουσία, προκειμένου να «κερδηθεί» χρόνος για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ενόψει του κυβερνητικού «λουκέτου» στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Politico», η Ομάδα των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός προσωρινού νομοσχεδίου, διάρκειας μίας εβδομάδας, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω χρόνος για τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκράτες.
Υπενθυμίζεται πως τα χρονικά περιθώριο για εξεύρεση λύσης στενεύουν εξαιρετικά, καθώς αύριο, Τρίτη λήγει το δημοσιονομικό έτος 2012-2013.
Νωρίτερα, «έκκληση» για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της κυβερνητικής χρηματοδότηση, η οποία λήγει στις 15 Οκτωβρίου, απηύθυνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama.
«Δεν παραιτούμαι από την προσπάθεια αποφυγής του «λουκέτου» στις ομοσπονδιακές κυβερνητικής υπηρεσίες» διαμήνυσε χαρακτηριστικά, ο B. Obama.
«Η Γερουσία θα διαπραγματευτεί προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο στην κυβέρνηση» τόνισε παράλληλα.
«Όλοι πρέπει να κάτσουν και να συζητήσουν μία λύση, η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και το χρέος των ΗΠΑ» κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Εφόσον οι φόβοι των περισσότερων αναλυτών επιβεβαιωθούν, τότε η κυβέρνηση θα βάλλει «λουκέτο» για πρώτη φορά, έπειτα από το 1996…

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πολιτική συμφωνία στις ΗΠΑ για το επαπειλούμενο «λουκέτο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, με το Κογκρέσο να εμφανίζεται βαθειά διχασμένο καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά, οι αναλυτές αναρωτιούνται πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε μια τέτοια εξέλιξη.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να φτάσουν σε συμφωνία και βρίσκονται αντιμέτωποι με την προθεσμία που λήγει απόψε τα μεσάνυχτα για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το «λουκέτο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες είναι προ των πυλών, σύμφωνα με το CNBC, ωστόσο εκτιμούν ότι θα πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση.
Η αποστροφή του ρίσκου έχει ενισχυθεί με φόντο τις εξελίξεις, με τις αγορές στην Ασία να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης Dow Jones της Wall Street, έκλεισε με πτώση -1%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης του δολαρίου, υποχωρούσε -0,3% έναντι των κυριότερων νομισμάτων.
Ο Evan Lucas, στρατηγικός αναλυτής αγορών της  IG, εκτιμά ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο «λουκέτου» στις κυβερνητικές υπηρεσίες.
«Η τυφλή αισιοδοξία που οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές τον περασμένο μήνα θα εξαερωθεί και αυτό καθιστά ιδιαίτερα νευρικούς τους επενδυτές, σε ορίζοντας 4 εβδομάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Paul Bloxham, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση οδεύει προς το αναπόφευκτο.
Σύμφωνα με τον Lucas, οι αγορές που θα επηρεαστούν περισσότερα θα είναι οι αμερικανικές, με το μέγεθος της διόρθωσης να εξαρτάται από τις εξελίξεις. Αν οι υπηρεσίες παραμείνουν κλειστές για μία ή δύο ημέρες, τότε η επίδραση θα είναι μικρή. Αν ξεπεραστεί αυτό το διάστημα, τότε μιλάμε για μια διόρθωση της τάξης του 5-7%.
Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν τις εξελίξεις ως μια τελευταία ευκαιρία για αγορά.

ΔΝΤ: Ασία και Λατινική Αμερική τα πρώτα «θύματα» από μία πρόωρη αύξηση των επιτοκίων της Fed
Τις αρνητικές επιπτώσεις μίας πρόωρης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.
Ειδικότερα, το Ταμείο σκιαγραφεί τις διεθνείς επιπτώσεις μίας πρόωρης αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζες.
Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική ιδίως, θα πληγούν αρκετά από την πρόωρη άρση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής της Fed.
Eφόσον τα επιτόκια αυξηθούν προτού αναρρώσει πλήρως η αμερικανική οικονομία, τότε οι επιπτώσεις θα εξαπλωθούν σε διεθνές επίπεδο.
Πρώτα «θύματα» θα αποτελέσουν οι στενοί εταίροι της Fed, όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης