Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 - Τι θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Πληρώθηκαν 4,9 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη τον Σεπτέμβριο - Περίσσευμα 1 δισ. φέτος στα ταμεία από τις οφειλές

Χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 - Τι θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Πληρώθηκαν 4,9 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη τον Σεπτέμβριο - Περίσσευμα 1 δισ. φέτος στα ταμεία από τις οφειλές
Έλλειμμα κάτω από το 3% το 2013 θα προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δίδοντας τα στοιχεία σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου
Η μείωση του ελλείμματος σε αυτά τα επίπεδα, οφείλεται κυρίως στα έκτακτα έσοδα που έχει το δημόσιο, από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες, ενώ σε αυτά τα επίπεδα θα κυμανθεί και το έλλειμμα του 2014.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα, η οποία ήδη βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την Τρόικα και θα πρέπει φέτος να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.
Το ύψος αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού όπως δήλωσε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, παρέθεσε επίσης στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Σύμφωνα με αυτά έως το τέλος του Σεπτέμβρη, έχουν υποβληθεί αιτήματα για την κάλυψη χρηματοδότησης 5,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν πληρωθεί 4,9 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ).
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η πορεία του προγράμματος εξόφλησης αυτών των χρεών, παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία απορρόφησης της ειδικής χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν μέχρι το τέλος του 2013.
Σε αυτή την περίπτωση, οι υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί, θα καλυφθούν από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των φορέων του 2014.
Ήδη ο κ. Σταϊκούρας έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο σε όλους τους φορείς, με το οποίο τους ζητά πλάνο εξόφλησης των οφειλών, για να μπορέσουν να καλυφθούν και χρέη που δημιούργησαν οι φορείς μέσα στο 2012.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών είχε συμφωνήσει με την Τρόικα για την αποπληρωμή χρεών που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2011.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, από τα 8 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί να δοθούν φέτος στους ιδιώτες, εκτιμάται ότι θα περισσέψει ένα δισ. ευρώ,  το οποίο προέρχεται από τη μη υποβολή αιτημάτων των φορέων (πλήρωσαν με δικά τους λεφτά τα χρέη) αλλά και από την έλλειψη των νομίμων παραστατικών που απαιτούνται για την αποδέσμευση αυτών των χρημάτων.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης