Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δεσμευτικό κείμενο από τη Sprider Stores ζητά το υπουργείο Εργασίας - Εισηγείται την παρουσία των ιδιοκτητών σε επόμενη τριμερή συνάντηση

Δεσμευτικό κείμενο από τη Sprider Stores ζητά το υπουργείο Εργασίας - Εισηγείται την παρουσία των ιδιοκτητών σε επόμενη τριμερή συνάντηση
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για το «λουκέτο» της Sprider Stores.
O υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου ζήτησε την παρουσία των ιδιοκτητών (Αφοι Χατζηϊωάννου) σε επόμενη τριμερή συνάντηση, καθως η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού με τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρίας που ανέστειλε τη λειτουργία της την Δευτέρα, δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα προκειμένου να διασφαλισθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
Ο υφυπουργός Εργασίας δεν πείσθηκε από τα επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων της Spider Stores και ζήτησε το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου να κατατεθεί γραπτό κείμενο που θα δεσμεύει την διοίκηση για την καταβολή των μισθών, των αποζημιώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι εργαζόμενοι από τη πλευρά τους ανέφεραν ότι έχουν συγκεντρώσει περίπου 9 εκατ. ευρώ από την πώληση προϊόντων με τη μέθοδο του μπαζάρ τις τελευταίες εβδομάδες με τους νομικούς της εταιριας να σημειωνουν ότι τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις αποζημιώσεις. Οπως έγινε γνωστό η εταιρία οφείλει στους εργαζομένους μισθούς δύο μηνών. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Sprider Stores απαντώντας σε δημοσιεύματα για απομάκρυνση αποθεμάτων από τα καταστήματά της διευκρινίζει τα ακόλουθα:«Η εταιρεία συνεχίζοντας να ενεργεί με υπευθυνότητα και επιχειρηματική ηθική, προσπαθεί να διασφαλίσει και να προστατέψει με οποιοδήποτε τρόπο τα περιουσιακά της στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ενέργειές της, τις τελευταίες ημέρες, να απομακρύνει εμπορεύματα από διάφορα καταστήματά της. Σημειώνεται ότι τα εμπορεύματα αυτά αποθηκεύονται σε αποθήκες της εταιρείας με στόχο να διασφαλιστεί η περιουσία της στο ακέραιο και να μην αφεθεί στην τύχη πιθανών βανδαλισμών, όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις εταιρειών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους». Οι υποχρεώσεις του ομίλου εκτινάχθηκαν από τα 48 εκατ. ευρώ το 2007, σε περίπου 97 εκατ. ευρώ σήμερα. Μέσα στους 8 πρώτους μήνες του 2013 έκλεισε συνολικά 34 σημεία πώλησης στην Ελλάδα, ενώ αποσύρθηκε εντελώς από τη Ρουμανία και την Κύπρο όπου οι θυγατρικές –όπως και στην Πολωνία– τέθηκαν σε εκκαθάριση, διατηρώντας μόνο 1 κατάστημα στη Βουλγαρία. Μέχρι και τον Αύγουστο ο αριθμός των καταστημάτων της είχε μειωθεί σε μόλις 44 σε όλη την Ελλάδα, όταν στις αρχές του 2011 λειτουργούσε συνολικά 114 καταστήματα εκ των οποίων 88 στην Ελλάδα και άλλα 26 στα Βαλκάνια με βλέψεις περαιτέρω επέκτασης, που σκόνταψαν όμως στην άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα επενδυτικά της σχέδια.
Σε μία προσπάθεια σωτηρίας, ο όμιλος Χατζηιωάννου τον Ιανουάριο του 2013 οδήγησε τη Sprider στο άρθρο 99.
Το αίτημα απερρίφθη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αναγκάζοντας την εταιρεία να κάνει έφεση, η οποία εκδικάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου όπου η βασική πιστώτρια τράπεζα με χρωστούμενα περί τα 12 εκατ. ευρώ από τη Sprider, άσκησε κύρια παρέμβαση κατά του ανοίγματος της διαδικασίας, όπως επίσης και το Δημόσιο με οφειλές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αλλά και το ΙΚΑ με χρωστούμενα περί τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης