Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στο… χείλος της χρεοκοπίας η αμερικανική οικονομία – Goldman Sachs: Τα δύο σενάρια - Αύξηση του ορίου χρέους, με διατήρηση του κυβερνητικού «λουκέτου» ή σε διαφορετική περίπτωση… όλα «παίζονται» μέχρι το παρά πέντε

 Στο… χείλος της χρεοκοπίας η αμερικανική οικονομία – Goldman Sachs: Τα δύο σενάρια - Αύξηση του ορίου χρέους, με διατήρηση του κυβερνητικού «λουκέτου» ή σε διαφορετική περίπτωση… όλα «παίζονται» μέχρι το παρά πέντε
Ενώ το κυβερνητικό «λουκέτο» στις ΗΠΑ διανύει την 4η ημέρα εφαρμογής και το ενδεχόμενο μίας τεχνητής χρεοκοπίας μεγεθύνεται, η Goldman Sachs  «παρουσιάζει» ένα εξόχως ενδιαφέρον σενάριο για την επόμενη ημέρα της αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής σκηνής.
Πλειάδα αναλυτών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, διαμηνύουν πως μία θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του κυβερνητικού «λουκέτου» θα σηματοδοτήσει και την επιτυχία στις συζητήσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.
Ωστόσο, ο Alec Phillips της Goldman Sachs παραθέτει ένα ανατρεπτικό σενάριο, το οποίο συνοψίζεται στο εξής: το ανώτατο όριο χρέους αυξάνεται και το κυβερνητικό «λουκέτο» συνεχίζεται…
Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές αναφέρει τα εξής:
«Το όριο χρέους αυξάνεται επιτυχώς πριν τις 17 Οκτωβρίου, αλλά το λουκέτο παραμένει. Το άνωθεν σενάριο είναι αρκετά πιθανό, γύρω στο 30%, έπειτα από την απόπειρα συμψηφισμού των δύο ζητημάτων, αυτό του ορίου χρέους και αυτό του λουκέτου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, θα μπορούσε να φέρει μία ξεκάθαρη πρόταση για την αύξηση του ορίου, η οποία θα τύγχανε αναγκαστικά την στήριξη και των Δημοκρατικών.
Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος, παρότι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν διαπραγματεύεται την αύξηση του ορίου χρέους, θα κληθεί να υπερψηφίσει την πρόταση της Βουλής, ακόμα και αν δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα του κυβερνητικού λουκέτου…»
Το έτερο σενάριο του Alec Phillips, το οποίο συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες εφαρμογής(60%)  είναι το εξής:
«Εάν το shutdown συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τότε τα δύο κόμμα θα συμφωνήσουν στην παράλληλη διαπραγμάτευση των δύο ζητημάτων.
Αυτό θα επιφέρει μία μακρά συζήτηση, οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα μέχρι ότου φθάσει προς επικύρωση στην Γερουσία, ελαχιστοποιώντας ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια πριν την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου».

Γ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης