Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εθνική Τράπεζα: Επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την ολλανδική Invel Real Estate για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ - Ενημερώνονται ήδη οι εποπτικές αρχές

Εθνική Τράπεζα: Επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την ολλανδική Invel Real Estate για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ - Ενημερώνονται ήδη οι εποπτικές αρχές
Επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την ολλανδική Invel Real Estate για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ η Εθνική Τράπεζα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Εθνική Τράπεζα  γνωστοποιεί τα ακόλουθα:
Είναι σε εξέλιξη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών της θυγατρικής εταιρίας «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π» σε υποψήφιο αλλοδαπό επενδυτή η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα γνωστοποιείται ότι η Τράπεζα εξετάζει σοβαρά την κατάρτιση συμφωνίας με τον υποψήφιο επενδυτή με την επωνυμία Invel Real Estate (Netherlands) II BV, εταιρεία private equity με έδρα στην Ολλανδία, που έχει σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ευρώπη.
Οι βασικοί όροι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Εθνική Πανγαία  Α.Ε.Ε.Α.Π.» στον υποψήφιο επενδυτή έναντι ανταλλάγματος που θα συμφωνηθεί, με παράλληλη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα.
Επί του παρόντος έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την ενημέρωση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και φορέων για τους όρους των διαπραγματεύσεων (ιδίως Ε.Ε./DG Comp, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, ώστε εν συνεχεία οι όροι της συναλλαγής να αξιολογηθούν από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της Τράπεζας με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του 2013.
Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη επί των ανωτέρω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Τι ανέφερε χθες το www.bankingnews.gr:

Θέμα ημερών η συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ - Οι στόχοι του αμερικανοισραηλινού fund Invel και ο ρόλος του Κρις Παπαχριστοφόρου - Έξι χώρες ελέγχουν το Ισραηλινό μεγιστάνα B. Stenmetz

Θέμα ημερών είναι πλέον η τελική συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το αμερικανοισραηλινό fund Invel θα είναι ο έτερος μέτοχος της τράπεζας.
Οι διαπραγματεύσεις με το διεθνές fund που δραστηριοποιείται στον κλάδο αξιοποίησης ακινήτων έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενώ δεν αποκλείεται η συμφωνία να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η Πανγαία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ακίνητης περιουσίας από απόψεως ενεργητικού, ενώ η αξία των 242 ακινήτων της Εθνικής που διαχειρίζεται η Πανγαία έχουν αξία κτήσης 595 εκατ ευρώ και τρέχουσα αποτίμηση 755 εκατ δηλαδή υπεραξία 160 εκατ ευρώ. Η εταιρεία προκειμένου να μην χάσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που τη διέπει πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Εφόσον οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς καταλήξουν τότε η είσοδος των επενδυτών στην εταιρεία θα γίνει μέσω εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου στην τιμή που αποτιμάται στα βιβλία της Εθνικής και εν συνεχεία αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί από τους δύο μετόχους με εισφορά εις είδος.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι εσχάτως επένδυσε πρόσθετα κεφάλαια σε αγορά ακινήτων η οποία μπορεί θεωρητικά να τις αποφέρει υπεραξίες αλλά ακόμη η κατάσταση είναι ρευστή στην αγορά ακινήτων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Κρις Παπαχριστοφόρου, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, ο Κρις Παπαχριστοφόρου, πρώην επικεφαλής παγκόσμιας δραστηριότητας της μονάδας RREEF Opportunistic Investments της Deutsche Bank, εντάχθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο δυναμικό της Beny Steinmetz Group Real Estate, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία ενός private equity fund που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Το fund, που ονομάστκε Invel, έχει στόχο τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκά πάγια που θα προέρχονται από την αναδιάρθρωση εταιρειών και κρατών, καθώς και σε προβληματικά πάγια και ακίνητα που επανατοποθετούνται.
Η BSG Real Estate, μονάδα του Beny Stenmetz Foundation, αντλεί κεφάλαια καθώς διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αγωνίζονται για να προσελκύσουν επενδυτές του real estate ούτως ώστε να περιορίσουν το χρέος τους.
Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σκιές στην ποιότητα του fund που δημιούργησε ο Benny Steinmetz.
Ο Steinmetz είναι Ισραηλινός επιχειρηματίας, κάτοχος εκτεταμένου χαρτοφυλακίου στους τομείς: εξόρυξης διαμαντιών, μηχανολογικών εγαρμογών,  και αγοράς/εκμετάλλευσης ακινήτων.
Το Forbes τον έχει κατατάξει στη θέση 316 στους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, με καθαρή περιουσιακή αξία 4,1 δισ. δολ. Στο Ισραήλ, είναι ο υπ’αριθμόν 4 πλουσιότερος Ισραηλινός.
Ωστόσο, ο ισραηλινός μεγιστάνας φαινεται ότι έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, με από ένα σκάνδαλο που αναδύθηκε σχετικά με την προσπάθεια του να δωροδοκήσει τις αρχές στην Γουινέα της Αφρικής.
Μάλιστα, εξαιτίας της υπόθεσης της Γουινέας, έξι χώρες, η Γαλλία, η Γουινέα, η Ελβετία, τα νησιά Γκέρνσεϊ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ αναζητούν τις πτυχές της αύξησης της περιουσίας του Ισραηλινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης