Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στοιχειώνει τις αγορές και τρομάζει την Ουάσιγκτον ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ - Νέα απόπειρα σύγκλισης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα...

Στοιχειώνει τις αγορές και τρομάζει την Ουάσιγκτον ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ - Νέα απόπειρα σύγκλισης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων  - Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα...
(upd11)Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για την Ουάσιγκτον και την αμερικανική οικονομία, που φλερτάρει επικίνδυνα με τη χρεοκοπία, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγάλων κραδασμών σε παγκόσμια οικονομία και διεθνείς αγορές... Οι φήμες για αρνητικές εκπλήξεις από τους οίκους αξιολόγησης επιβεβαιώθηκαν.
Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε πως θέτει σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative - RWN) τις ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας... υποβάθμιση.
Ειδικότερα, ο οίκος Fitch έθεσε σε Rating Watch Negative την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα. Παράλληλα, σε Rating Watch Negative και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση F1+. To οutlook παραμένει αρνητικό. Ωστόσο ο οίκος διατήρησε αμετάβλητο στο ΑΑΑ το Country Ceiling.
Όπως τονίζει ο οίκος Fitch, το καθεστώς Rating Watch Negative αναμένεται να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2014 το αργότερο. Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται το RTW μπορεί να επιλυθεί ίσως και νωρίτερα... Τα πάντα θα κριθούν από την επίτευξη ή μη συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους (debt ceiling).
Εν των μεταξύ, οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία άρχισαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, να αποτραπεί η χρεοκοπία και να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά την αποτυχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Ντόν Στιούαρτ εκπρόσωπος του επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία του Μιτς Μακκόνελ, δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα απόψε, οι ηγέτες αποφάσισαν να εργαστούν προς μια λύση που θα ανοίξει εκ νέου την κυβέρνηση και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί».
Ο εκπρόσωπος του Χάρι Ρέιντ επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες «είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».
Ωστόσο, κανείς από τους δύο εκπροσώπους δεν έδωσε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

Πως δικαιολογεί την απόφασή του ο οίκος Fitch για το Rating Watch Negative


- Oι αμερικανικές αρχές ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην αύξηση του ορίου χρέους. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει πως τα έκτακτα μέτρα θα εξαντληθούν στις 17 Οκτωβρίου, αφήνοντας στα κρατικά ταμεία αποθέματα κάτω των 30 δισ. δολαρίων. Ο οίκος θεωρεί πως θα επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους, ωστόσο διαμηνύει πως το πολιτικό αδιέξοδο και η μείωση της χρηματοδοτικής ευελιξίας αυξάνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
- Παρά το γεγονός πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διαθέτει περιορισμένα αποθέματα για καταβολή πληρωμών, με το πέρας της 17ης Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα είναι εκτεθειμένες στους κινδύνους για εκροές και αβέβαια έσοδα. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να μην είναι ικανό να εξυπηρετήσει το χρέος. Ο κίνδυνος για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών, υπαλλήλων, πολιτών είναι μεγάλος.
Κάθε καθυστέρηση στις πληρωμές θα πλήξει όχι μόνο το status και την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, αλλά το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας.
- Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου του χρέους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο, όσον αφορά στον ρόλο του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η πίστη αυτή αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ.
- Το συντηρούμενο πολιτικό αδιέξοδο θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Όπως προσθέτει ο οίκος Fitch, η άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ αντανακλά την ισχυρή οικονομική υπόσταση της χώρας. Η αμερικανική οικονομία είναι μια εξαιρετικά παραγωγική, διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία.
Οι προβλέψεις του οίκου Fitch για την αμερικανική οικονομία
- Στο 1,6% η ανάπτυξη το 2013
- Στο 2,6% η ανάπτυξη το 2014
- Κοντά στο 3% για τα έτη 2015 - 2017
"Οι κίνδυνοι για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μικροί", υποστηρίζει ο οίκος Fitch. Υπενθυμίζεται εδώ πως δίδει σταθερό outlook για τις αμερικανικές τράπεζες.

Νέα απόπειρα σύγκλισης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - Λευκός Οίκος: Απέχουμε από την επίτευξη συμφωνίας

Με την πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία τους «φλερτάρουν» οι ΗΠΑ, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να βρουν την κοινή «φόρμουλα» η οποία θα διασώσει την παγκόσμια οικονομία από μία κατάρρευση της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη…
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο, παρατηρείται έντονη κινητικότητα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν απόψε το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) νέο νομοσχέδιο για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου.
Ειδικότερα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αναμένεται να καταθέσει νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει:
-    χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αρθεί το πολυήμερο «λουκέτο»
-    αύξηση του ορίου χρέους έως τις 7 Φεβρουαρίου
Μάλιστα, βουλευτές του κόμματος εκφράζουν την βεβαιότητά τους πως το επίμαχο νομοσχέδιο θα αποσπάσει την τελική έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Νωρίτερα,, Δημοκρατικοί και Λευκός Οίκος απέρριψαν αναφανδόν το νομοσχέδιο – πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην πρότερη αδιέξοδη κατάσταση.
«Το νομοσχέδιο δεν θα λάβει την έγκριση της Γερουσίας» προειδοποίησε ο Harry Reid, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία., χαρακτηρίζοντας μάλιστα, το νομοσχέδιο ως «εξτρεμιστικό»…

Προειδοποιήσεις, διαρροές και φήμες για υποβάθμιση από νωρίς...


Μάλιστα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής δεν απέκρυψε την ανησυχία του για ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ ακόμα και απόψε το βράδυ…
«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν ακόμα και απόψε» διέτεινε χαρακτηριστικά.
Εκ μέρους του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος Τύπου, J. Carney ξεκαθάρισε πως «απέχουμε ακόμα από την επίτευξη συμφωνίας».
Παρά την πρόοδο των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως «οι δύο πλευρές απέχουν από την επίτευξη συμφωνίας».
«Ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται στην αύξηση του ορίου χρέους» διέτεινε παράλληλα, δίδοντας σαφή προτεραιότητα στην αποφυγή της κήρυξης στάσης πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο.

Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων

Πρωτοβουλίες για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου αναλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο απόψε αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοσχέδιο τόσο για την άρση του κυβερνητικού «λουκέτου», όσο και για την αύξηση του ορίου χρέους.
Μόλις δύο μέρες πριν την κήρυξη στάσης πληρωμών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου πλησιάζει επικίνδυνα.
Προς αποφυγήν της χρεοκοπίας, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει μία νέα παγκόσμια οικονομική καταστροφή, οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, θα καταθέσουν απόψε νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής:
-    Προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους έως τις 7 Φεβρουαρίου
-    Χρηματοδότηση της κυβέρνησης, στα ίδια επίπεδα, έως τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να αρθεί «λουκέτο» σε πλήθος ομοσπονδιακών υπηρεσιών της κυβέρνησης
Ωστόσο, η αντίδραση του Λευκού Οίκου δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς απέρριψε το σχέδιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Boehner: Λάθος επιλογή η χρεοκοπία

Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο John Boehner ξεκαθάρισε πως «η λύση της χρεοκοπίας είναι λαθεμένη».
«Δουλεύουμε εντατικά με τα μέλη του Κογκρέσου προκειμένου να καταλήξουμε σε μία λύση» διέτεινε ο J. Boehner.
Υπενθυμίζεται πως απόψε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή, N. Pelosi.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Δημοκρατιών στην Γερουσία, H. Reid, εξέφρασε την ελπίδα του για άμεση συμφωνία όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, αλλά και για άρση του «λουκέτου» εντός της εβδομάδας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την εντατικές συζητήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων ως «άκρως παραγωγικές».

«Η Fed είναι καλά προετοιμασμένη»

Την εκτίμηση πως η Fed είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ, εξέφρασε ο R. Fisher, μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας.
Αναφερθείς στις επικείμενες «κινήσεις» της Fed, ο Αμερικανός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως η Fed διαθέτει το κατάλληλο οπλοστάσιο αλλά και την κατάλληλη εμπειρία προκειμένου να αντεπεξέλθει των συνθηκών.
«Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την χρεοκοπία των ΗΠΑ εν συγκρίσει με το 2011» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Παγκόσμια ανησυχία για τις ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ οι αγορές, με τους επενδυτές να «ξεφορτώνονται» τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις κεντρικές τράπεζες να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου «ξεφορτώνονται» οι επενδυτές, με φόντο το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταβάλλουν τις ύστατες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για αύξηση στο όριο του χρέους, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι επενδυτές «ξεφορτώθηκαν» μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σε μείωση χαρτοφυλακίων προχώρησαν και οι τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο στοιχεία της Federal Reserve Νέας Υόρκης.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων που λήγουν σε ένα μήνα αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις αποδόσεις αντίστοιχων τίτλων που δεν λήγουν τους επόμενους έξι μήνες.
Ειδικότερα, η απόδοση των αμερικανικών εντόκων γραμματίων ενός μήνα έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα στο επίπεδο του 0,254%, υψηλότερο από το αντίστοιχο για τα τρίμηνα έντοκα στο 0,06% και τα εξάμηνα έντοκα στο 0,076%.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές τράπεζες

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία των αγορών, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν την πιθανή αντίδραση τους, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΔΝΤ –Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Ο Jon Cunliffe, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή της Bank of England για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να αποτύχουν οι κεντρικές τράπεζες στην κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, μόνο και μόνο επειδή στο παρελθόν βρισκόταν πάντα λύση στο τέλος.
«Η τράπεζα έχει στα χέρια της ένα φάσμα μέσων για να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα είναι φυσιολογικές σε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Στέφεν Πόλοζ σε δημοσιογράφους στις 11 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρώτη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Οι κεντρικές τράπεζες είχαν αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν άφθονη ρευστότητα, ενώ χαλάρωσαν τις προϋποθέσεις για την παροχή δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης