Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Tα κέρδη ρεκόρ της Finansbank διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της Εθνικής για την αμκ και την πώληση έως του 20%....

  Tα κέρδη ρεκόρ της  Finansbank διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της Εθνικής για την αμκ και την πώληση έως του 20%....
Κέρδη ρεκόρ που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ ευρώ για το 2010 – με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα -  εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η θυγατρική της Εθνικής τράπεζας στην Τουρκία η Finansbank εξέλιξη που αποτελεί ρεκόρ και αποτελεί μια καλή βάση στην προσπάθεια του ομίλου να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα να διαθέσει μέσω βιβλίου προσφορών το 20% της τράπεζας.

Χθες η Finansbank  ανακοίνωσε με βάση τα Τουρκικά λογιστικά πρότυπα κέρδη ύψους 578,8 εκατ δολαρίων (922,9 εκατ τουρκ λίρες) για το  2010. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η τουρκική τράπεζα είχε εμφανίσει κέρδη της τάξης των 553,9 εκατ τουρκικών λιρών.
Τα δάνεια της Finansbank αυξήθηκαν κατά 35% στα 25,8 δις τουρκ. λίρες, τα συνολικά  περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν άνοδο της τάξης του 30% στα 38,1 δις. τουρκ. λίρες, ενώ οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 25% στα 23,6 τουρκ. λίρες.
Όπως αναφέρει η τουρκική τράπεζα πέρυσι δημιούργησε 1.627 νέες θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας στις 12.000 τον συνολικό αριθμό του εργατικού δυναμικού της στα 502 καταστήματα που διαθέτει.
Με βάση τον σχεδιασμό της Finansbank σύντομα λαμβάνει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές και εγκρίνεται και το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης η οποία προσδιορίζεται σε 350 εκατ ευρώ.
Στο γ΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ή α΄ δεκαήμερο του Μαρτίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ενώ θα διατεθεί και το 20% της Finansbank μέσω βιβλίου προσφορών.
Σημειώνεται ότι αύξηση και διάθεση του 20% θα πραγματοποιηθούν στην ίδια τιμή.
Στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη διασπορά και όχι ένας επενδυτής να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό. Η Εθνική θέλει ένας επενδυτής να έχει το πολύ 1% ίσως και λιγότερο. Ο στόχος είναι πάνω από 40 διεθνείς και Τούρκοι θεσμικοί να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank.
Στόχος είναι να συγκεντρωθούν έως και 1,2 με 1,3 δις ευρώ από την Finansbank.
Από αυτά περίπου 500 με 550 εκατ ευρώ θα μείνουν ως κεφάλαιο στην Finansbank και 700 με 750 εκατ θα επιστραφούν στην Εθνική Ελλάδος που συνεχίζεται να θωρακίζεται κεφαλαιακά.
Μετά και αυτή την διαδικασία η Εθνική θα διαθέτει 15% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τους 6 υψηλότερους στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Γιατί πωλείται το 20% της Finansbank;

Οι λόγοι πώλησης της Finansbank είναι κατά βάση 3
1)Για να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένη.
Ωστόσο ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.
2)Ο δεύτερος λόγος και ίσως σημαντικότερος είναι ότι η Εθνική ενώ πιστεύει την Τουρκία θέλει να μετριάσει το επενδυτικό ρίσκο που έχει στην γείτονα χώρα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η συνολική επένδυση της Εθνικής στην Finansbank δεν ήταν 4,5 με 5  δις ευρώ το κόστος κτήσης αλλά ξεπερνάει τα 6,5  δις ευρώ καθώς όλα τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής αποθεματοποιούνταν και κεφαλαιοποιούνταν, έμεναν στην Τουρκία δεν επέστρεφαν ως μέρισμα στην Εθνική Ελλάδος.
Άρα η σωρευτική επένδυση στην Τουρκία είναι 6,5 δις ευρώ στην Τουρκία μεγάλη προφανώς.
3)Η Εθνική θέλει να είναι υπερεπαρκής κεφαλαιακά ώστε να αντιμετωπίσει και ένα ενδεχόμενο haircut στα ομόλογα.
H διοίκηση Ταμβακάκη ολοκληρώνοντας και αυτό το σχέδιο θα έχει κλείσει επιτυχώς το σχέδιο  της κεφαλαιακής θωράκισης της Εθνικής τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης