Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Moody's: Αρνητικό διατηρεί το outlook για τις ιταλικές τράπεζες - Στα ύψη παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Αδύναμη η κερδοφορία - Εύθραυστο το οικονομικό περιβάλλον

Moody's: Αρνητικό διατηρεί το outlook για τις ιταλικές τράπεζες - Στα ύψη παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Αδύναμη η κερδοφορία - Εύθραυστο το οικονομικό περιβάλλον
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών κρούει εκ νέου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε ο οίκος, προειδοποιεί πως το outlook για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αρνητικό - ήτοι αμετάβλητο από τον Μάιο του 2009.
Όπως εξηγεί η Moody's, το αρνητικό outlook για το ιταλικό banking αντανακλά τους εξής λόγους:
- Το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν οι ιταλικές τράπεζες
- Τη συνεχιζόμενη άνοδο των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ
- Την αδύναμη κερδοφορία που παρουσιάζουν οι ιταλικές τράπεζες
Ωστόσο, ο οίκος παραδέχεται πως κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σημειώθηκε μια σειρά από θετικές εξελίξεις στο ιταλικό banking. Αυτές είναι:
- Η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών, μέσω της εναρμόνισής τους με τους ρυθμιστικούς κανόνες
- Οι βελτιώσεις στο μέτωπο της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης
Σύμφωνα με τη Moody's, οι ιταλικές τράπεζες δραστηριοποιούνται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, τάση η οποία δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών, δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων που απειλούν την ιταλική οικονομία.
Η Moody's προβλέπει, ατυτόχρονα, περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των assets των ιταλικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο οίκος, τα προβληματικά δάνεια στην Ιταλία υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2007 - 2012, αγγίζοντας πέρυσι (2012) το 10,5% επί του συνόλου των δανείων στις ιταλικές τράπεζες, έναντι 4% το 2007.
Όπως τονίζει σε άλλο μέρος της έκθεσής της η Moody's, η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη κατά το προσεχές διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης