Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Goldman Sachs: Κρίσιμοι για το μέλλον του ευρωπαϊκού banking oι επόμενοι μήνες - Oι Ευρωπαίοι καλούνται με σύνεση και ρεαλισμό να θωρακίσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες - Βήμα προς βήμα οι σχεδιασμοί για την τραπεζική ένωση

Goldman Sachs: Κρίσιμοι για το μέλλον του ευρωπαϊκού banking oι επόμενοι μήνες - Oι Ευρωπαίοι καλούνται με σύνεση και ρεαλισμό να θωρακίσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες - Βήμα προς βήμα οι σχεδιασμοί για την τραπεζική ένωση
Στα άδυτα των ευρωπαϊκών σχεδίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη εισχωρεί η Goldman Sachs, σε μια απόπειρα να αποκωδικοποιήσει την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού banking.
"H Eυρωζώνη πολύ σύντομα θα αρχίσει να αντιμετωπίζει με πιο ρεαλιστικό τρόπο τα προβλήματα των ευρωπαϊκών κρατών  και τραπεζών", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Global Viewpoint - Issue No. 13/04", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, oι σχεδιασμοί των επόμενων μηνών θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πλέον, οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιδείξουν μεγαλύτερη σύνεση, ρεαλισμό και ευελιξία απέναντι στα καίρια ζητήματα του τραπεζικού κλάδου, σε σχέση με όσα είχαν σημειωθεί κατά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα, η Ευρωζώνη χρειάζεται πλέον "αντιδραστικές" και "επιθετικές" κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους συστημικός κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως όμως επισημαίνει, κάθε νέο βήμα και κάθε νέα απόφαση στην Ευρωζώνη συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις, γεγονός που κανείς δεν πρέπει να αγνοεί.
"Όσον αφορά στην κατεύθυνση προώθησης των αναγκαίων διαδικασιών για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, καμία καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει. Αν υπάρξει έστω και το παραμικρό εμπόδιο, αυτό θα είναι ικανό να πυροδοτήσει νέο γύρο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης", προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Όπως τονίζει στη συνέχεια, όσο η ευρωπαϊκή οικονομία θα ισχυροποιείται, τόσο περισσότερο θα μπορεί να συγκρατηθεί και να αναχαιτηθεί η γέννηση συστημικών κινδύνων για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη, συνεχίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και διαφανείς τράπεζες. Οι προσεχείς μήνες είναι γεμάτοι δουλειά για τους Ευρωπαίους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι Ευρωπαίοι καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τρία κρίσιμα σημεία διαπραγμάτευσης:
- Σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών (Single Resolution Mechanism).
- Αξιολόγηση των ισολογισμών των τραπεζών από την ΕΚΤ, προκειμένου η ίδια να αναλάβει επισήμως την εποπτεία τους από τα τέλη του 2014.
- Σύσταση μηχανισμού για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Η Ευρωζώνη χρειάζεται διαφανείς, αξιόπιστες και ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες", επαναλαμβάνει η Goldman Sachs.
"Μόλις οριστικοποιηθεί και η εφαρμογή των όρων για τη μέθοδο του bail in, θα ανοίξει ο δρόμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τον ESM...", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης