Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Έχετε καταφύγει στην λύση του δικαστικού συμβιβασμού με μια τράπεζα; - Θα υποστείτε τα εξής – Θα ενημερωθεί ο Τειρεσίας, θα καταργηθεί ακόμη και η Cash Card, θα διακόπτεται κάθε ενημέρωση από τα εναλλακτικά δίκτυα κ.α.

 Έχετε καταφύγει στην λύση του δικαστικού συμβιβασμού με μια τράπεζα; - Θα υποστείτε τα εξής – Θα ενημερωθεί ο Τειρεσίας, θα καταργηθεί  ακόμη και η Cash Card, θα διακόπτεται κάθε ενημέρωση από τα εναλλακτικά δίκτυα κ.α.
Βρεθήκατε στην άτυχη θέση να μην μπορείτε να αποπληρώσετε τις δανειακές σας υποχρεώσεις σε μια τράπεζα;
Ακόμη και αν ένας δανειολήπτης που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και έχει καταφύγει σε δικαστικό συμβιβασμό με βάση τον νόμο 3869/2010 περί ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων οι τράπεζες μπορούν να πράξουν ή κατά το ορθότερο πράττουν τα εξής.


Το παράδειγμα που θα αναφέρουμε αφορά συναλλασσόμενο με την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική ακόμη και αν ένας δανειολήπτης έχει κάνει χρήση δικαστικού συμβιβασμού θα αποστείλει τα στοιχεία για την εν λόγω αίτηση στα συστήματα του Τειρεσία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η τράπεζα καταργεί τις πιστωτικές κάρτες ανοικτά δάνεια και άλλα ενώ ταυτόχρονα καταργεί και τις Εθνοcash που μπορεί να διαθέτει ο δανειολήπτης.
Στους overdraft λογαριασμούς δεν επιτρέπεται το δικαίωμα υπερανάληψης αλλά μόνο το ποσό της μισθοδοσίας και της σύνταξης.
Οι ενημερώσεις για τις οφειλές θα γίνονται αποκλειστικά από τα καταστήματα και όχι μέσω εναλλακτικών δικτύων όπως internet banking, ΑΤΜs, Mobile Banking κ.α.
Επίσης και ενώ ο δανειολήπτης έχει αιτηθεί δικαστικό συμβιβασμό η Εθνική τράπεζα θα λάβει και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο για την διασφάλιση των συμφερόντων της.

Το παράδοξο είναι ότι αν συμβαίνουν όλα αυτά τι νόημα έχει ο δικαστικός συμβιβασμός δεν έχουμε καταλάβει.
Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι σκληρό με τους κατά συρροή κακοπληρωτές αλλά αν ένας δανειολήπτης  έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο.
Η στάση της τράπεζας μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη μόνο αν ο δανειολήπτης φανεί ασυνεπής και στους όρους που θα οριστούν από το δικαστήριο μέσω του δικαστικού συμβιβασμού.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες που να αφορούν όλο το σύστημα ώστε τέτοια ζητήματα να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή.
Αν ο δανειολήπτης που ζητάει δικαστικό συμβιβασμό αντιμετωπίζεται όπως αυτός που δεν πληρώνει τότε δεν έχει κανένα νόημα ή όλη διαδικασία.




(Πρώτη ενημέρωση: 08:14, 23 Οκτωβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης