Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Stark (πρώην οικονομολόγος ΕΚΤ): Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους - Πρώτα θα πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 - Δηλώνει υπέρμαχος της ιδέας για... προσωρινή έξοδο χώρας από το ευρώ

Stark (πρώην οικονομολόγος ΕΚΤ): Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους - Πρώτα θα πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 - Δηλώνει υπέρμαχος της ιδέας για... προσωρινή έξοδο χώρας από το ευρώ
Νέο, τρίτο πακέτο στήριξης και δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της θα χρειαστεί η Ελλάδα, όπως προβλέπει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, J. Stark.
Ωστόσο, ο Stark επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014.
"Θα υπάρξει ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν τη χώρα να μειώσει το χρέος της έως το 2022 κάτω από το 110% του ΑΕΠ. Αυτό όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Επομένως αυξάνονται οι πιθανότητες μιας ακόμη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους" δηλώνει ο Stark σε συνέντευξή του στη Badische Zeitung.
O ίδιος ωστόσο διευκρινίζει πως η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε τους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες.
Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ενώ τονίζει πως δεν είναι βέβαιο ότι στην Ευρώπη θα τερματιστεί η ύφεση.
Ο Stark προβλέπει πως σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει ασθενική.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ σπεύδει να υποστηρίξει μάλιστα πως οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario Draghi, για περαιτέρω αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μείωσαν τον μεταρρυθμιστικό ζήλο στις υπερχρεωμένες χώρες. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου χώρας από την Ευρωζώνη, ο Stark εξηγεί ότι "μπορεί πριν από την κρίση κάτι τέτοιο να ήταν αδύνατο, αλλά είναι πλέον σαφές ότι η οικονομική πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει, έστω προσωρινά, στην αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις της".
"Σαφώς και μία αποχώρηση θα δημιουργούσε αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρωζώνης, αν όμως το κοινό νόμισμα στηριχθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τα προβλήματα θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν" συμπληρώνει ο Stark.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης