Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά με τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου - Έχουν φτάσει στα 60 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο - Νέα χρέη 6,1 δισ. μέσα στο 2013 - Μες τον «αραμπά» οι φορολογικοί έλεγχοι

 Σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά με τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου - Έχουν φτάσει στα 60 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο - Νέα χρέη 6,1 δισ. μέσα στο 2013 - Μες τον «αραμπά» οι φορολογικοί έλεγχοι
Τα χεριά ψηλά σηκώνουν πλέον τα νοικοκυριά που έχουν «γονατίσει» από τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου. Τα «ραβασάκια» από την εφορία είναι πολλά και φθάνουν το ένα πίσω από το άλλο, όταν οι μισθοί περικόπτονται συνεχώς ή σε άλλες περιπτώσεις δεν δίνονται καθόλου.
Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι Έλληνες φορολογούμενοι καταδεικνύουν τα στοιχεία με τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έφθασαν τα 60 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 59 δις. ευρώ τον Αύγουστο.
Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα οι οφειλές των πολιτών σημείωσαν αύξηση κατά 1 δις. ευρώ, γεγονός το οποίο οφείλεται στον «βομβαρδισμό» τον οποίο δέχτηκαν τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο για την πληρωμή παλιών και νέων φόρων ( σ.σ. εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2011, 2012 2013, φόρος εισοδήματος).
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2013 το δημόσιο εισέπραξε 1,15 δισ. ευρώ για παλαιά χρέη (που είχαν «γεννηθεί» έως το 2012) αλλά μόλις 985 εκατομμύρια από τα νέα που δημιουργήθηκαν φέτος και έμειναν απλήρωτα μέσα στο 2013.
Έτσι τα νέα χρέη του 2013 αυξήθηκαν στα 6,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 5,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, δηλαδή σχεδόν κατά 900 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Αντιθέτως τα ανείσπρακτα «παλαιά» χρέη μειώθηκαν από 55,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 53,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σε 53,47 δισ. τον Σεπτέμβριο.
Η νέα γενιά ληξιπροθέσμων που δημιουργείται έχουν προκαλέσει ισχυρό «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και Τρόικα βλέποντας την απροθυμία των φορολογουμένων να ρυθμίσουν αυτά τα χρέη παρά την απειλή της κατάσχεσης που επικρέμανται γι’ αυτούς. Εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι όσο παραμένουν «φρέσκα» αυτά τα χρέη, υπάρχει η ελπίδα να εισπραχθούν ενώ αν αρχίσουν να συσσωρεύονται οι εφορίες δεν θα ξέρουν από πού ν’ αρχίσουν την συλλογή των οφειλών αυτών.
Για το λόγο αυτό άλλωστε τραβήχτηκε η «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ παλαιών και νέων χρεών, προ και μετά του 2013,ενώ οι εντολές που έχουν τώρα οι εφορίες είναι να μην αφήνουν σε «χλωρό κλαρί» τους νέους οφειλέτες, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Ήδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες .
Με τους φρενήρης ρυθμούς με τους οποίους γίνονται αυτές οι κατασχέσεις, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν αυτές οι διώξεις.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Κι αυτό παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Ειδικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.850.018 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.018.332 δηλώσεις. Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν 831.686 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Εκτός στόχων κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στο εννεάμηνο ολοκληρώθηκαν 204 τακτικοί έλεγχοι έναντι 596 που προβλέπει το μνημόνιο συνολικά για το 2013.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης