Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Fitch: Σε 20 τραπεζικές μετοχές συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών funds - Προτιμώμενες οι Rabobank, Nordea Bank, HSBC έναντι των Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole - Tι αποκαλύπτουν τα στοιχεία γ' 3μηνου

tags :
Fitch: Σε 20 τραπεζικές μετοχές συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών funds - Προτιμώμενες οι Rabobank, Nordea Bank, HSBC έναντι των Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole - Tι αποκαλύπτουν τα στοιχεία γ' 3μηνου
Αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης τα ευρωπαϊκά funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά χρήματος (euro money market funds - MMFs).
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε νέα έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών MMFs στο τρίτο τρίμηνο του 2013.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Fitch, τα ευρωπαϊκά funds έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε 20 περίπου τραπεζικές μετοχές, όπως οι εξής:
- Rabobank (αξιολογείται με AA/F1+)
- Nordea Bank, HSBC, Svenska Handelsbanken, Standard Chartered Bank (αξιολογούνται με AA-/F1+)
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει πως στον αντίποδα τα ευρωπαϊκά funds έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους σε ηχηρά ονόματα όπως η Barclays, η BNP Paribas και η Credit Agricole.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Fitch: Σημαντική μείωση του εταιρικού δανεισμού από τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης τη διετία 2011-2012 κατά 440 δισ. ευρώ ή -9% - Μαζική στροφή στον κρατικό δανεισμό - Αιτία οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ


Σε μείωση του εταιρικού δανεισμού προχώρησαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο αιολόγησης Fitch Ratings, καθώς  προετοιμάζονται για τους αυστηρότερους  κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούν μαζική στροφή στον κρατικό δανεισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα του οίκου αξιολόγησης, οι 16 μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης, προχώρησαν σε αύξηση της έκθεσής τους σε κρατικό χρέος κατά 26% στα 550 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο μείωσαν την έκθεσή τους σε εταιρικό δανεισμό κατά -9% ή 440 δισ. ευρώ.
Αιτία για τη μείωση του εταιρικού δανεισμού από τις τράπεζες για τους αναλυτές της  Fitch, αποτελούν  νέοι ρυθμιστικοί κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, μεταξύ άλλων.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ επηρεάζουν την κεφαλαιακή διαχείριση των τραπεζών, την διανομή της έκθεσης και την στρατηγική πίστωσης.
Την ίδια ώρα, δεδομένης της αστάθειας της αγοράς στην ευρωζώνη και της οικονομικής πίεσης, η χαλαρή ζήτηση δανείων και τα αυξημένα spreads θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν σε κάποια από αυτές τις αλλαγές.
Η Fitch σημειώνει ότι ενώ η Βασιλεία ΙΙΙ αποσκοπεί στην ενίσχυση των κεφαλαίων και της ρευστότητας των τραπεζών, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυνητικά ανεπιθύμητες συνέπειες, ιδιαίτερα αν οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα πιστώσεων σε ορισμένους τομείς ή σε μείωση της ρευστότητας στην αγορά.
Ένα ευρύτερο μακροοικονομικό ερώτημα είναι αν Βασιλεία ΙΙΙ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν στο δημόσιο τομέα σε βάρος του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Martin Hansen, οι νέοι κανόνες οι οποίοι  αναγκάζουν τις τράπεζες να έχουν ένα «μαξιλάρι» από τίτλους που ρευστοποιούνται εύκολα, προσφέρει ένα  ένα ακόμη κίνητρο στις τράπεζες να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα», όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Οι FT υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της μείωσης του εταιρικού δανεισμού, θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη.

(Πρώτη ενημέρωση 11:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης