Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Sinn (Ifo): Ελλάδα, Πορτογαλία και ενδεχομένως Ισπανία θα πρέπει να αποχωρήσουν από το ευρώ – Η Γερμανία πρέπει να αποδεχτεί υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού

Sinn (Ifo): Ελλάδα, Πορτογαλία και ενδεχομένως Ισπανία θα πρέπει να αποχωρήσουν από το ευρώ – Η Γερμανία πρέπει να αποδεχτεί υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού
Την έξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ενδεχομένως και της Ισπανίας υποστηρίζει ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Hans- Werner Sinn, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών. Σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί θα κινείται σε τρεις άξονες: στην διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Χρέος, στην έξοδο των χωρών του Νότου από το ευρώ και στην αποδοχή της Γερμανίας υψηλότερων επιπέδων πληθωρισμού.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Frakfurter Allgemeine Zeitung οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν  τη διάρκεια συζήτησης που είχε ο επικεφαλής του Ifo, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Mainz της Γερμανίας, με τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz.
Σύμφωνα με τον ίδιο απαιτείται:
1) Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το χρέος : Το εθνικό χρέος πολλών χωρών του ευρώ είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί να αποπληρωθεί . Ως εκ τούτου, οι χώρες θα πρέπει να συζητήσουν από κοινού την αναδιάρθρωση του χρέους προχωρώντας ακόμα και σε κούρεμα σε βάρος των πιστωτών.
2) Εξοδος ορισμένων χωρών από το ευρώ: Ελλάδα , Πορτογαλία και ενδεχομένως και η Ισπανία θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση (με το δικαίωμα να επανέλθουν αργότερα) για να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Το χρέος τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα και να γίνει «haircut”.
3) Η Γερμανία να αποδεχτεί υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού: Προκειμένου να μειωθούν οι μεγάλες ανισότητες στην ανταγωνιστικότητα εντός της νομισματικής ένωσης η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό  Παράλληλα για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα πρέπει να συνεχιστεί η προσαρμογή. Όμως αυτό είναι αδύνατο τώρα αν λάβει κανείς υπόψη την σοβαρή ύφεση και την υψηλή ανεργία.
Stiglitz: Ηταν λάθος το ευρώ
Από την άλλη πλευρά ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο εκτίμησε ότι κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτα στην ευρωζώνη. Η εισαγωγή του ευρώ ήταν ένα λάθος, είπε, τονίζοντας ότι «τώρα που το έχετε θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε με αυτό».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης