Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

The Huffington Post: Με νίκη ΣΥΡΙΖΑ, θα μειωθεί η βούληση για μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ - Στο 30% οι πιθανότητες - Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2015 - Οι λόγοι που τροφοδοτούν την άνοδο του χρηματιστηρίου

The Huffington Post: Με νίκη ΣΥΡΙΖΑ, θα μειωθεί η βούληση για μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ - Στο 30% οι πιθανότητες - Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2015 - Οι  λόγοι που τροφοδοτούν την άνοδο του χρηματιστηρίου
Στα άδυτα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου εισέρχεται η The Huffington Post, αναζητώντας τους λόγους που τροφοδοτούν την άνοδο του ΧΑ στην τρέχουσα συγκυρία.
Τι είναι εκείνο που καθοδηγεί την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς; διερωτάται η εφημερίδα και εξηγεί: Υπό το βάρος της κρίσης χρέους και δέσμιο της βαθιάς ύφεσης, το ΧΑ έχασε το 91% της αξίας του από τον Οκτώβριο του 2007 έως και τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο από τότε, έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας.
Κατά το δημοσίευμα, τρεις είναι σήμερα οι λόγοι που συντηρούν το κλίμα αισιοδοξίας για το ελληνικό χρηματιστήριο:
- Το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης εμφανίζεται ελαφρώς πιο διασφαλισμένο.
- Η μείωση του εργατικού κόστους αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
- Το status του ΧΑ ως αναδυόμενη αγορά προσελκύει σημαντική μερίδα επενδυτών.

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί
Ο πρώτος παράγοντας που στηρίζει την άνοδο στο ΧΑ είναι η εμφανής μείωσης του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη εφαρμογή του δεύτερου πακέτου διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα, βασικός πυλώνας του οποίου ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) τον Μάρτιο του 2012.
Η Ελλάδα κινείται κοντά στο στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, τόσο το 2013, όσο και το 2014, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με πλειάδα οικονομικών παρατηρητών και παραγόντων της αγοράς, η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος σηματοδοτεί την εξής πραγματικότητα: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα αποχώρησης της χώρας από το ευρώ. Σε αυτό το σημείο η The Huffington Post υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει στο 30%.
Ωστόσο, αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι το εξής: Μια μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα πιθανότατα να λάβει αποφάσεις τέτοιες που θα μειώσουν τη βούληση για μεταρρυθμίσεις. Τότε δεν αποκλείεται να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. "Αυτό μπορεί να συμβεί αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα επιδεινωθεί περαιτέρω και στην εξουσία έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα καθαρά αντιμνημονιακό. Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ίσως διεξαχθούν το 2014", σχολιάζει χαρακτηριστικά η The Huffington Post.
"Μια νέα σοβαρή πολιτική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει την αισιοδοξία στο ΧΑ και να βάλει φρένο στην ανάκαμψη - και κατ' επέκταση άνοδο - της ελληνικής αγοράς", προσθέτει η εφημερίδα.

Καλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη, παρά την εύθραυστη ελληνική οικονομία
Το ελληνικό ΑΕΠ μετρά σωρευτική ύφεση πάνω από 25% από τα προ κρίσης επίπεδα το 2007. Σύμφωνα με την Τhe Huffington Post, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά όχι από το επόμενο έτος. "Οι προσδοκίες για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014 είναι υπερβολικά αισιόδοξες", εξηγεί η εφημερίδα, θεωρώντας ωστόσο εφικτή την ανάπτυξη το 2015, με οδηγό την εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας.
"Η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί το 2015, κατορθώντας την επιστροφή της στην ανάπτυξη το 2015, μέσα από τον εξής συνδυασμό: Ραγδαία πτώση των εισαγωγών και ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών", υποστηρίζει η Huffington Post.

Ελκύει τους επενδυτές το ΧΑ ως αναδυόμενη αγορά
Τον περασμένο Ιούνιο ο MSCI αποφάσισε να υποβαθμίσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά από ανεπτυγμένη αγορά (τίτλος τον οποίο κατείχε από το 2001).
Τα funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές είναι έτοιμα για μαζικές επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ελληνικές μετοχές.
Αλήθεια είναι πως εντός του πλαισίου των αναδυόμενων αγορών, το ΧΑ μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ισχυρό. Υπό το πρίσμα αυτό, οι επενδυτές μπορούν να βρουν αγοραστικές ευκαιρίες στις φθηνές ελληνικές μετοχές.
Όπως τονίζει η The Huffington Post, η Ελλάδα πλέον εμφανίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης αγοράς:
- Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης
- Η μεταρρυθμιστική ατζέντα μπορεί να υποστηρίξει το επιχειρηματικό κλίμα
Βασική ωστόσο προϋπόθεση είναι να μην αλλάξει δραματικά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης