Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η παραμονή του Προβόπουλου στην διοίκηση της ΤτΕ έως το 2019 θα είναι κίνηση διασφάλισης της σταθερότητας του ελληνικού banking – Η παραμονή Προβόπουλου είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει το κράτος σε ένα θεσμό που πέτυχε…..

 Η παραμονή του Προβόπουλου στην διοίκηση της ΤτΕ έως το 2019 θα είναι κίνηση διασφάλισης της σταθερότητας του ελληνικού banking – Η παραμονή Προβόπουλου είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει το κράτος σε ένα θεσμό που πέτυχε…..
Η παραμονή του Γιώργου Προβόπουλου στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έως το 2019 θα αποτελεί κίνηση διασφάλισης της σταθερότητας του ελληνικού banking.
Σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης, όπου οι τράπεζες αποδομήθηκαν πλήρως και βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας η ΤτΕ και οι παρεμβάσεις Προβόπουλου αποδείχθηκαν σωτήριες.

Οι κεντρικές τραπεζίτες της Ιταλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας, ακόμη και της Γερμανίας….ρωτούσαν μας πως τα καταφέρατε να διαχειριστείτε την οικονομική κρίση που μετατράπηκε σε τραπεζική σε βαθύτατα τραπεζική.
Ο Προβόπουλος ίσως είναι ένας από τους ελάχιστους έλληνες που όταν βρίσκεται με τους ομολόγους του αισθάνεται άνετα γιατί κατάφερε όχι μόνο να διασφαλίσει την συστημική ευστάθεια στο ελληνικό banking αλλά στηρίζοντας τις τράπεζες δεν επιδεινώθηκε η κατάσταση στην οικονομία.
Φανταστείτε να είχαμε αντί για συστημικές….εύθραυστες τράπεζες σήμερα όχι για recovery δεν θα μιλούσαμε θα είχαμε κρυφτεί σε σπηλιές….
Ο Προβόπουλος όμως συνέλαβε πολύ έγκαιρα την ιδέα της βίαιης αλλά όχι ασχεδίαστης αλλαγής στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη.
Είχε σχεδιάσει επί χάρτου όλα τα βήματα των αλλαγών, τα παρουσίασε στους τραπεζίτες, τους έδωσε ίσες ευκαιρίες και έστειλε ένα μήνυμα….τα αλλάζουμε όλα.
Και όντως άλλαξαν όλα.
Δημιουργήθηκαν 4 συστημικές τράπεζες που με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης ανακεφαλαιοποίησης θα έχει κλείσει ο κύκλος των αλλαγών.
Μέσα από αυτή την ριζική ανανέωση του ελληνικού banking οι παραδοσιακοί παίκτες ισχυροποιήθηκαν.
Όλοι είχαν τις ευκαιρίες τους αλλά παράλληλα όλα έγιναν με σχέδιο.
Η κυβέρνηση και ο Σαμαράς εκτίμησαν τα μέγιστα την στάση του Προβόπουλου στην υπόθεση των κυπριακών τραπεζών….δεν θα αφήσουμε η κρίση να χτυπήσει την Ελλάδα ήταν το μήνυμα αλλά δεν θα αδικήσουμε και τους Κύπριους.
Αυτό το γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και η Κεντρική Τράπεζα.
Ο Προβόπουλος επανασχέδιασε το ελληνικό banking προσαρμοσμένο σε νέα βάση.
Η ανανέωση της θητείας του που λήγει τον Ιούνιο του 2014 θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η πολιτεία για ένα άνθρωπο, manager μιας κεντρικής τράπεζας που πέτυχε και ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όλων των εθνικών κεντρικών τραπεζιτών.
Ο Draghi της ΕΚΤ είναι ενθουσιασμένος με τον Προβόπουλο.
Η θητεία του Προβόπουλου εφόσον ανανεωθεί έως το 2019 θα αποτελεί κίνηση σταθερότητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας της Ελλάδος προς το ευρωσύστημα.
Ο Προβόπουλος και η ΤτΕ πέτυχαν στον ρόλο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης