Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αυστηρές συστάσεις από το Eurogroup για την Ελλάδα - Dijsselbloem: Η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Σε 4 άξονες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης - Regling: Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ

Αυστηρές συστάσεις από το Eurogroup για την Ελλάδα - Dijsselbloem: Η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της - Σε 4 άξονες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης - Regling: Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ
(upd8)Αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα, να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, απηύθυνε το Eurogroup, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.
Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" διεμήνυσε, σε αυστηρό ύφος ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης, για να διαμηνύσει πως "εκκρεμούν αρκετά ζητήματα ακόμη, όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα".
Μάλιστα ο Dijsselbloem οριοθέτησε σε 4 βασικούς άξονες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως εξής:
- Την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων του Ιουλίου
- Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού
- Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
- Την επίσπευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος
"Τυχόν καθυστέρηση στην αξιολόγηση της τρόικας θα καθυστερήσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ", προειδοποίησε επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup για να επαναλάβει ωστόσο πως "υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο...".
Εστιάζοντας στην περίπτωση της Κύπρου ο Dijsselbloem αναγνώρισε πως η οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. "Οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του κυπριακού προγράμματος επιτυγχάνονται", εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.
"Συζητήσαμε και για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", σημείωσε επίσης ο Dijsselbloem, παραπέμποντας ωστόσο στο αυριανό Ecofin τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση.
Όπως τόνισε επίσης ο Dijsselbloem, αποφασίστηκε η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης. "Ιρλανδία και Ισπανία ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης που ακολούθησαν", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως "Θα εφαρμόζεται επιτήρηση 2 φορές το χρόνο στις χώρες που βγαίνουν από τα πακέτα διάσωσης.
"Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. στην Ελλάδα", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ESM, Κ. Regling.
"Η επιτυχία σε Ιρλανδία και Ισπανία δείχνει πως η στρατηγική των Ευρωπαίων δουλεύει σωστά", έσπευσε να επισημάνει ο Regling. "Είμαι χαρούμενος που Ιρλανδία και Ισπανία βγαίνουν από το πρόγραμμα", σχολίασε χαρακτηριστικά.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, χαρακτήρισε "μετριοπαθή την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη".
"Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα δείχνει τον δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες", πρόσθεσε ο επίτροπος για να συμπληρώσει ωστόσο πως "Οι σκιές από την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας εξακολουθούν να παραμένουν...".
Μεταξύ άλλων ο Rehn χαρακτήρισε πρώιμη κάθε εκτίμηση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού στην Ελλάδα, ενώ παραδέχθηκε και ο ίδιος με τη σειρά του πως η "Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο".

Μήνυμα Στουρνάρα στο Eurogroup - Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα


Σαφές μήνυμα προς τους δανειστές στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες, υπερασπιζόμενος τις προσπάθειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού λαού.
"Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει πετύχει μέχρι σήμερα η Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. "Αναμένω να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
"Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο", παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αναφερόμενος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο ακανθώδες ζήτημα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM, τόνισε πως "η γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τις απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις". "Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τις απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις, πριν σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία", πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως "είναι αισιόδοξος για συμφωνία όσον αφορά στην τραπεζική ένωση πριν τα τέλη του 2013".
"Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες", τόνισε με τη σειρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών P. Μοscovici.
Ταυτόχρονα διεμήνυσε πως η Γαλλία είναι έτοιμη με κάθε τρόπο να στηρίξει την ευρωπαϊκή ενότητα και συνοχή.
"Ρωτήστε... τη Γερμανία", απάντησε με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter, όταν ερωτήθηκε για το πότε θα υπάρξει συμφωνία των Ευρωπαίων αναφορικά με τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών.
"Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσουμε από το Μνημόνιο. Οι συνθήκες στις αγορές είναι ιδανικές", δήλωσε με τη σειρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών M. Νοοnan.

Το στίγμα των προθέσεων του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα δίνει ο J.Dijsselbloem - Μήνυμα στην κυβέρνηση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα στέλνει ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
«Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πιεστική για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Στη συνεδρίαση θα είναι παρόντες και οι επικεφαλής της τρόικα και οι πιέσεις από την πλευρά των ευρωπαίων στον Έλληνα υπουργό, αναμένεται να είναι αυξημένες, καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για κρίσιμη ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός του 2014, οι απολύσεις στο δημόσιο και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Αναφερόμενος στην Ιρλανδία, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις σήμερα, για το πρόγραμμα εξόδου από το μνημόνιο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η «μάχη» του Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup - Ενοχλημένη η κυβέρνηση για τις διαρροές περί χάσματος με την τρόικα

Μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα δώσει νέα μάχη σήμερα στις Βρυξέλλες κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό πρόγραμμα, ενώ παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι και οι επικεφαλής της τρόικας.
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο, καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο γύρο των συνομιλιών θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να υπάρξει σύγκλιση πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 του μήνα.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαρροές και τις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, οι οπόίες έκαναν λόγο για χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, παρεμβάσεις οι οποίες προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η δύσκολη διαπραγμάτευση.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.
Ωστόσο, θα διαφανούν οι προθέσεις των εταίρων της ευρωζώνης, τόσο για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού 2014, όσο και για την αποφυγή νέων οριζοντίων μέτρων.
Όπως έχει ήδη το bankingnews, κυβέρνηση και τρόικα, κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις  για τα μέτρα του 2014 καθώς οι δύο πλευρές δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

(Πρώτη ενημέρωση 10:00)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης