Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επετεύχθη συμφωνία στο Ecofin για την τραπεζική ένωση - Στις 4 Νοεμβρίου του 2014 αναλαμβάνει η ΕΚΤ την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πως θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες

Επετεύχθη συμφωνία στο Ecofin για την τραπεζική ένωση - Στις 4 Νοεμβρίου του 2014 αναλαμβάνει η ΕΚΤ την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πως θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες
Σε συμφωνία για ορισμένους από τους βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ένωσης κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).
Όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν του Ecofin, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν πως η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών στις 4 Νοεμβρίου του 2014.
Αναλυτικά το κείμενο των συμπερασμάτων του Ecofin έχει ως εξής:
1) Το Ecofin εμμένει στη θέση πως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
2) Η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών (Single Supervisory Mechanism - SSM - ενιαίος μηχανισμός εποπτείας) στις 4 Νοεμβρίου του 2014.
3) Για τη μετάβαση προς τον μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών, η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών, μέσω του νέου γύρου των stress tests.
4) To Εcofin εκτιμά πως ο νέος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών, υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ, θα παράσχουν στην κεντρική τράπεζα το αναγκαίο "δίχτυ προστασίας" έναντι των αγορών.
5) Το Ecofin καλωσορίζει τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ και της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) στην κατεύθυνση αξιολόγησης των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών, με επίκεντρο την εποπτεία της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs) των τραπεζών.
6) Το Ecofin χαιρετίζει τη διαφάνεια των προηγούμενων stress tests και αναγνωρίζει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Την ίδια ώρα, θετικό στοιχείο αποτελεί και η βελτίωση των συνθηκών στις αγορές, γεγονός που θα επιτρέψει την πρόσβαση των ιδρυμάτων σε αυτές, για την άντληση κεφαλαίων.
7) Το Εcofin επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του πως όλα τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν στις αναγκαίες διαδικασίες, στην κατεύθυνσης εφαρμογής του μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών.
8) Το Ecofin επιβεβαιώνει πως:
- αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν πως οι τράπεζες θα προχωρήσουν στα αναγκαία σχέδια αναδιάρθρωσης.
- Αν τα stress tests καταδείξουν κεφαλαιακές ελλείψεις, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής ιεραρχική διαδικασία:
α) Οι τράπεζες αρχικά να επιχειρήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές
β) Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κινητοποιήσουν - ενεργοποιήσουν κάθε μέσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρέχοντας αν χρειαστεί κρατικά κεφάλαια.
γ) Αν ούτε αυτό δεν καταστεί αναγκαίο, τότε θα δύνανται οι κυβερνήσεις να κάνουν χρήση των ευρωπαϊκών - κοινοτικών εργαλείων (για παράδειγμα μέσω του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ).
Να σημειωθεί εδώ πως το Ecofin παρουσιάζει τη συγκεκριμένη ιεραρχία, δεδομένου ότι στο ισχύον χρονοδιάγραμμα δεν λαμβάνεται υπόψιν η μέθοδος του bail in, αφού έχει προγραμματιστεί να τεθεί αργότερα σε εφαρμογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης