Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κέρδη - ρεκόρ σε χρυσό και "μαύρο χρυσό"!

Κέρδη - ρεκόρ σε χρυσό και
Χρυσά... κέρδη έχουν αποκομίσει το τελευταίο διάστημα όσοι «πόνταραν» στην άνοδο του χρυσού αλλά και του πετρελαίου. Από τη μία η αβεβαιότητα που συνεχίζει να επικρατεί στις διεθνείς αγορές και από την άλλη η ένταση στη Μέση Ανατολή έχουν εκτινάξει τις τιμές.
Ο χρυσός διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας σε στιγμές πανικού ακόμα και τα 120.
Εντούτοις, πολλοί είναι εκείνοι που «χτυπούν καμπανάκι» για έντονη κερδοσκοπία προειδοποιώντας τους επενδυτές για βίαιο «ξεφούσκωμα» των τιμών.
Κέρδη από… χρυσάφι
Σε ιστορικό ρεκόρ το πολύτιμο μέταλλο
Περισσότερο από ποτέ άλλοτε λάμπει το τελευταίο διάστημα ο χρυσός, καθώς τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μάλιστα, οι αναλυτές «βλέπουν» συνέχεια στην κούρσα και τους επόμενους μήνες. Αρκετοί πάντως είναι και εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα», προειδοποιώντας τους υποψήφιους επενδυτές για βίαιη διόρθωση.
Τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι πάντως θετικά για εκείνους που «ποντάρουν» στην άνοδο του χρυσού, καθώς συνέχεια της κούρσας «βλέπουν» πολλοί διεθνείς αναλυτές, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs
Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κούρσα του χρυσού θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προβλέπει άνοδο της τιμής του χρυσού στα 1.650 δολ. η ουγγιά τους επόμενους 12 μήνες.
Αντίστοιχα, πληθαίνουν οι τιμές των αναλυτών που προβλέπουν συνέχεια της ανόδου και στο πετρέλαιο, ειδικά για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η αναταραχή στις χώρες της Μέσης Ανατολής
Προσοχή στην κερδοσκοπία
Πάντως, δεν λείπουν και οι «φωνές της λογικής» που τονίζουν ότι η κούρσα του χρυσού αλλά και του πετρελαίου. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε διεθνή κερδοσκοπία, χτυπώντας καμπανάκι στους υποψηφίους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και υπάρχει περίπτωση οι τιμές του χρυσού να «ξεφουσκώσουν» εξίσου βίαια και απότομα με τον τρόπο που ανέβηκαν. Πάντως, - για όσους την τελευταία διετία πίστεψαν στο πολύτιμο μέταλλο και επένδυσαν σε αυτό, η «κούρσα» του πολύτιμου μετάλλου απέφερε χρυσά κέρδη –και μάλιστα μέσα στην οικονομική κρίση. Ενδεικτικό είναι ότι, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2007 τα κέρδη από τις επενδύσεις στο χρυσό ξεπέρασαν το 70%.
Στον αντίποδα, σε «τρενάκι» του τρόμου είχαν μεταβληθεί οι τιμές του πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 150 δολάρια το βαρέλι πριν από περίπου μία διετία, για να προσγειωθούν ανώμαλα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, πρώτου σκαρφαλώσουν εκ νέου στα σημερινά επίπεδα των 100 δολαρίων.
Πώς επενδύει κανείς σε χρυσό και πετρέλαιο
Αν κάποιος θέλει πάντως να αγοράσει χρυσό στη φυσική του μορφή, για επένδυση ή για ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μόνη τράπεζα που διαθέτει το πολύτιμο μέταλλο, σε βάρος από 5 γραμμάρια έως 1 κιλό. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί αρκετές διαδικασίες ελέγχου προκειμένου να αποκτήσει την ποσότητα που θέλει.
Μεγαλύτερα κέρδη, αλλά με αντίστοιχα μεγαλύτερο ρίσκο, προκύπτουν για εκείνους που «ποντάρουν» στις διακυμάνσεις του πολύτιμου μετάλλου μέσω των χρηματαγορών.
Για όποιον ενδιαφέρεται, διεθνώς αλλά και μέσω ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, όπως παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου ή εξαρτώνται από την τρέχουσα τιμή του στις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα της μόχλευσης, ενώ οι προμήθειες είναι σαφώς μικρότερες και η γραφειοκρατία κατά πολύ περιορισμένη σε σχέση με την επένδυση σε χρυσό στη φυσική μορφή του. Εντούτοις, αν κάποιος αγοράσει άυλες μορφές επένδυσης, δεν έχει την ασφάλεια που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο, ενώ αντίστοιχα αν κάνει μόχλευση μπορεί να χάσει περισσότερα χρήματα από την αρχική του επένδυση.
Αντίστοιχα, με δεδομένο ότι κανείς δεν αγοράζει βαρέλια πετρελαίου για να τα βάλει στο.. υπόγειο του σπιτιού του, η επένδυση σε «μαύρο χρυσό» γίνεται επίσης μέσω χρηματιστηριακών παραγώγων. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να αγοράσει συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης. Η τιμές τους καθορίζονται με τις διεθνείς εξελίξεις και ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές, μπορεί κανείς να τα «κλείσει» όποτε θέλει. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να «παίξει» και στην πτώση των τιμών, τόσο του χρυσού όσο και του πετρελαίου, εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη και στο «σκάσιμο της φούσκας».

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης