Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη συνοδεύεται και με την αύξηση των πωλήσεων του... βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου»

Η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη συνοδεύεται και με την αύξηση των πωλήσεων του... βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου»
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την προέλευση των αγοραστών του βιβλίου, πολλοί ειδικοί βλέπουν την Ευρώπη
Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το γεγονός ότι το βιβλίο - ευαγγέλιο του Αδόλφου Χίτλερ, «Ο Αγών μου», βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Amazon και του iTunes.
Έπειτα από 91 χρόνια κυκλοφορίας το βιβλίο του Χίτλερ βρίσκεται στην τρίτη θέση των πωλήσεων στο iTunes, με τους ειδικούς να αποδίδουν αυτήν την άνοδο στην ανωνυμία των αγοραστών.
Ήδη οι χρήστες που έχουν κατεβάσει την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου έχουν ξεπεράσει τους 100 χιλ. ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την εθνικότητα των αγοραστών.
Υπάρχουν διαθέσιμα στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Internet Archive περίπου δώδεκα δωρεάν διαφορετικά e-book με το «Ο Αγών μου» μεταφρασμένο στα Αγγλικά, τα οποία αναγνώστες έχουν κατεβάσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 100.000 φορές.
Πάντως, με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούνγια την αύξηση των ακροδεξιών τάσεων στην Ευρώπη, κυρίως λόγω των επιδράσεων της οικονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες (κυρίως στη περιφέρεια) και παράλληλα την αύξηση της δύναμης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για τις προσεχής ευρωεκλογές και με τα τελευταία αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, 12 από τα 28 ακροδεξιά κόμματα κρατών- μελών (Γαλλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία) που καταγράφουν διψήφιο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, θα καταφέρουν να εισέλθουν στην Ευρωβουλή.
Συνολικά λοιπόν, η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει 34 έδρες, ποσοστό που αναλογεί σε 4% όλων των θέσεων επί του συνόλου.
Μόνο το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αναμένεται ότι θα συνεισφέρει τουλάχιστον τους 15 από τους απαιτούμενους 25 βουλευτές για τη δημιουργία ξεχωριστής πολιτικής ομάδας. Από εκεί και πέρα, εκπροσώπηση -με έναν, δύο ή και ακόμη περισσότερους αντιπροσώπους- εκτιμάται ότι θα κατορθώσουν να έχουν το ουγγρικό Jobbik, το βουλγαρικό Ataka, το αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας, οι Βρετανοί του UKIP και του BNP, οι ακροδεξιοί από τη Σουηδία και τη Δανία και, φυσικά, η ελληνική Χρυσή Αυγή.
Πέρα όμως από τα ακροδεξιά κόμματα, στην ομάδα των ευρωσκεπτικιστών κομμάτων συγκαταλέγονται και τα κόμματα της άκρας αριστεράς, τα ευρωσκεπτικιστά κόμματα Φιλανδών και Γερμανών και τα sui generis κόμματα διαμαρτυρίας όπως του B.Grillo στην Ιταλία.
Κάνοντας έναν υπολογισμό για την είσοδο των Ευρωσκεπτικιστών στην επόμενη Ευρωβουλή, η άκρα αριστερά προβλέπεται να λάβει περίπου 38 έδρες (5%), τα κόμματα των Ευρωσκεπτικιστών 5 έδρες (1%) και τα κόμματα διαμαρτυρίας (Beppe Grillo) 19 έδρες (3%). Αν υπολογίσουμε και ένα πιθανό 5% του Γερμανικού AfD (Alternative for Germany), τότε συνολικά οι Ευρωσκεπτικιστικές θα λάβουν σύνολο 117 έδρες.
Δηλαδή 15% των θέσεων της Ευρωβουλής, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.
Για τους αφοσιωμένους Ευρωπαίους των Βρυξελλών, αυτή η κινητοποίηση των ευρωσκεπτικιστών είναι επίφοβη και χαρακτηρίζεται ως ένα είδος εισβολής βαρβάρων. Πολλοί φοβούνται ότι αυτό απειλεί όχι μόνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά επίσης το ελεύθερο εμπόριο και τα ανοιχτά σύνορα που τη συνοδεύουν.
Η μεγαλύτερη όμως επίδραση των ευρωεκλογών μπορεί να είναι και οι επιπτώσεις πέρα από τις Βρυξέλλες. Αν οι ευρωσκεπτικιστές έχουν καλές επιδόσεις, τότε τα κυρίαρχα κόμματα στα κράτη-μέλη θα βρεθούν υπό πίεση να σκληρύνουν τη δική τους πολιτική για την Ευρώπη - ένα φαινόμενο που ήδη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Φινλανδία και από τότε επαναλαμβάνεται και σε άλλες χώρες.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης