Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

NBG Securities - Στα πρώτα στάδια πολυετούς ανάκαμψης το ΧΑ - Ξεχωρίζουν οι τράπεζες

NBG Securities - Στα πρώτα στάδια πολυετούς ανάκαμψης το ΧΑ - Ξεχωρίζουν οι τράπεζες
Πολιτικός ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα
Στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, η οποία όχι μόνο θα ισχυροποιηθεί, αλλά θα συνεχιστεί και μετά το 2014, βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμά η NBG Securities.
"Οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά είναι θετικές", υποστηρίζει η χρηματιστηριακή, σε νέα 17σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greek Equity Strategy - Do we need more headwinds to take off?", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως προβλέπει, η ελληνική αγορά έχει εισέλθει στη φάση της ανάκαμψης, η οποία δεν αναμένεται να ανακοπεί. Ειδικά για το 2014, τα εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα αποτελέσουν τους καταλύτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, η χρηματιστηριακή προβλέπει βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ήδη από φέτος. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως τα warrants των τραπεζών αποτελούν μια καλή τοποθέτηση, σε εναρμόνιση με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ριψοκίνδυνη την ίδια στιγμή.
Πλην του τραπεζικού κλάδου, η NBG Securities εκφράζει την προτίμησή της στις εξής μετοχές: Fοlli Follie Group, Motor Oil, Eλλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Θετική για τις ελληνικές μετοχές
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ικανή να στηρίξει και να ενισχύσει το θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, μέσω της ώθησης των εταιρικών κερδών.
Σημαντική ώθηση εκτιμάται πως θα λάβουν οι κλάδοι των κατασκευών, των λιανικών πωλήσεων και οι τράπεζες. Αν και αποδόσεις του 2014 μπορεί να αποδειχθούν μικρότερες από εκείνες του 2013, το κυρίαρχο ζητούμενο του νέου έτους θα αποτελέσουν τα φιλόδοξα business plans που θα καταρτίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρές ταμειακές ροές να καταστούν ανταγωνιστικές έναντι των "αντιπάλων" τους.

Οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο προσκήνιο του ελληνικού επιχειρείν το 2014, για τρεις κύριους λόγους:
- Η υψηλή συγκέντρωση του κλάδου μετά το κύμα των συγχωνεύσεων.
- Η επιστροφή των καταθέσεων.
- Τυχόν περαιτέρω αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστόσ συγκέντρωσης στην Ευρωζώνη. Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάκαμψη είναι σημαντικές.
Καίρια θέματα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως οι κεφαλαιακές ανάγκες και η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα ξεκαθαριστούν εντός του 2014.
Εντός του πρώτου τριμήνου του έτους θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της Eurobank.




Οι προκλήσεις του 2014
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι πολιτικός, δεδομένων των διπλών εκλογών του Μαϊου.
Στο σκέλος της οικονομίας, οι προκλήσεις για την Ελλάδα αφορούν:
- Στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
- Στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
- Στο ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας
- Στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα - Ένα διαρκές εμπόδιο, αλλά η ελληνική αγορά ξέρει τι πρέπει να περιμένει...
Το πολιτικό ρίσκο παραμένει μια διαρκής απειλή για την ελληνική αγορά.
Ωστόσο, οι ικανότητες και η βούληση των Ελλήνων πολιτικών έχουν γίνει πλέον αντιληπτές από τους διεθνείς επενδυτές. Υπό το πρίσμα αυτό, οι επενδυτές δεν είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις εντός του 2014.
"Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο δεν αναμένεται να προκύψει καμία μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα από την κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο οι επικείμενες διπλές εκλογές του Μαϊου δεν θα αναδείξουν κανέναν μεγάλο νικητή, ούτε την κυβέρνηση, ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης