Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Γερμανία - Μέχρι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Γερμανία - Μέχρι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
Ιδιαίτερα περίπλοκη η διαδικασία
Για καθυστέρηση της απόφασης περί συνταγματικότητας του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη, κάνει λόγο ο γερμανικός τύπος.
Η σχετική απόφαση αναμενόταν στα τέλη του Φθινοπώρου, ωστόσο αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Frankfurter Rundschau.
Ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η απόφαση, είναι οι διαφωνίες μεταξύ των δικαστών.
Όπως σχολιάζει το γραφείο τύπου του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τους πολέμιους του, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ), εργαλείο το οποίο έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ, αλλά δεν έχει προχωρήσει στη χρήση του, κρύβει κινδύνους για τους Γερμανούς φορολογούμενους, καθώς η ΕΚΤ θα υπερβεί την αποστολή της αν εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Κατά την ακρόαση του περασμένου Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΕΚΤ δρα στο πλαίσιο του καταστατικού της και δεν προκύπτουν στοιχεία ότι ξεπερνά τα όρια της εντολής της, ενώ τόνισε ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αποτελεί επιθυμία της Γερμανίας. Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι εκτός δικαιοδοσίας του γερμανικού δικαστηρίου, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.
Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερασπίζεται τη νομισματική σταθερότητα, ενώ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης