Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Marketwatch - Οδηγός επενδυτικών ευκαιριών στην Ευρωζώνη με φόντο την απειλή αποπληθωρισμού

Marketwatch - Οδηγός επενδυτικών ευκαιριών στην Ευρωζώνη με φόντο την απειλή αποπληθωρισμού
Προτιμήστε τοπικές τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες, συμβουλεύουν οι αναλυτές
«Κλειδί» για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποτελούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, με τους αναλυτές να προτρέπουν τους επενδυτές να επιλέξουν τοπικές τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες, με φόντο τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν βελτίωση στα στοιχεία του Ιανουαρίου, γεγονός που θα ενισχύσει τις πιέσεις προς τη λήψη νέων μέτρων «χαλάρωσης» τους επόμενους έξι μήνες.
Όπως σχολιάζει το marketwatch, όπως και ο διοικητής της Federal Reserve Ben Bernanke, έτσι και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, γνωρίζει πολύ καλά πόσο καταστροφική υπήρξε για την οικονομία και την απασχόληση στην Ιαπωνία, η μακρά περίοδος του αποπληθωρισμού.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποιούσε ότι για τις αρνητικές συνέπειες που κρύβει ο αποπληθωρισμός.
Για όσους επενδύουν στις μετοχές, ο αποπληθωρισμός ή η υποχώρηση του πληθωρισμού, δεν αποτελεί θετικό σενάριο για υψηλότερες επιστροφές.
Ωστόσο, ενδεχόμενη νέα «χαλάρωση», μπορεί να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τοπικές τράπεζες.
Ο Colin McLean, γενικός διευθυντής της SVM Asset Management, δηλώνει την προτίμησή του σε τοπικές τράπεζες όπως η ιταλική Unicredit, η ισπανική Bankinter και η γερμανική Commerzbank.
Η αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών μετατράπηκε σε ένα δύσκολο κουϊζ την περασμένη χρονιά.
Παρά τους αποπληθωριστικούς φόβους, οι ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ενισχύθηκε σε υψηλά εξαετίας.
Οι ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό ενισχύθηκαν, μετά τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2013 για την ευρωζώνη, όταν ο πληθωρισμός υποχώρησε απρόσμενα στο 0,8%, έναντι +0,9% το Νοέμβριο του 2013.
Την περασμένη εβδομάδα, η Barclays, προέβλεψε νέα μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, κατά 15 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.
Επίσης, η βρετανική τράπεζα, προέβλεψε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ.
Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ένα βραχυπρόθεσμο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές, ωστόσο μεσοπρόθεσμα οι επενδυτές θα ήταν πιο επιλεκτικοί σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, εκτιμούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης