Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Mediobanca: Είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι τράπεζες

Mediobanca: Είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι τράπεζες
Με τη σύσταση της ουδετερότητας (neutral) ξεκινά την κάλυψη της Alpha Bank και της Εθνικής η Mediobanca Securities στην 76σέλιδη έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες με τίτλο «Sovereign – The Achilles’ Heel» (Κρατικό χρέος – Η Αχίλλειος Πτέρνα), ενώ με τη σύσταση για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς (underperform) ξεκινά την κάλυψη σε Eurobank και Πειραιώς.
Σύσταση και τιμή στόχος
Alpha Bank Neutral 5,10 ευρω
Eurobank Underperform 4,30 ευρώ
ETE Neutral 7,55 ευρώ
Πειραιώς Underperform 1,38 ευρώ

Η Mediobanca εστιάζει στην μεγάλη έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, στην αύξηση των προβληματικών δανείων και τη μεγάλη εξάρτηση των τεσσάρων τραπεζών στα προγράμματα ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι συνθήκες ύφεσης που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες εντείνει τις ανησυχίες για την ποιότητα των κεφαλαίων τους και για την πορεία της κερδοφορίας.
Συγκρίνοντας την πορεία του ελληνικού κρατικού χρέους με τα ιστορικά παραδείγματα χρεοκοπιών, η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι μίας μορφής αναδιάρθρωσης χρέους θα είναι αναπόφευκτη, με το haircut να υπολογίζεται μεταξύ 20% και 40%, ανάλογα με τα σενάρια που μπορεί να ακολουθηθούν. Σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα haircut 43%, με το στόχο του δείκτη Core Tier 1 στο 9,5%, οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μία μείωση του κεφαλαίου ύψους 9,1 δις. ευρώ. Αν και το ύφος της ανάλυσης της Mediobanca δεν είναι θετικό για τις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο κλάδος εργάζεται για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Μάλιστα θεωρεί ότι μέχρι το 2012 ο δείκτης Core Tier 1 των Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς θα ξεπερνά το 9% και της Eurobank το 8%.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης:
-Ένα haircut 43% θα προκαλέσει απώλειες 207 μ.β. στο δείκτη Core Tier 1 στην Alpha Bank και 768 μ.β. στην ΕΤΕ
-Εάν ο στόχος του Core Tier 1 παραμείνει στο 9,5% θα απαιτείται από την Alpha Bank κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της και από την Πειραιώς το 112% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης
-Με το πιο ευνοϊκό σενάριο, να υπάρξει δηλαδή haircut 20%, η ΕΤΕ δεν θα χρειαστεί καθόλου κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς ο δείκτης Core Tier 1 θα είναι στο 10,3%
-Σε κάθε περίπτωση μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει νέα αύξηση του δείκτη προβληματικών δανείων (NPLs), γι’ αυτό και η ποιότητα κεφαλαίων θα βρεθεί και πάλι υπό πίεση.
Η ιταλική τράπεζα αναφέρεται και στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, επισημαίνοντας ότι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα συμβούν στο μέλλον, κατά την επιταγή των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Αν και η Alpha Bank απέρριψε επισήμως τη φιλική πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ, η Mediobanca θεωρεί ότι η διοίκηση της πρώτης ακολουθεί την τακτική της «αναμονής» (sit and wait). Σε περίπτωση που γίνει τελικά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η Alpha θα βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση, ιδιαίτερα από αυτή της ΕΤΕ, η έκθεση της οποίας σε ελληνικά ομόλογα είναι μεγάλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης