Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μήνυμα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ - Χωρίς υποχωρήσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών

Μήνυμα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ - Χωρίς υποχωρήσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν πιο ελαστική θέση
Σαφείς συστάσεις προς κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, για αμοιβαίες υποχωρήσεις και ελαστικότερες θέσεις, σε ό,τι αφορά στον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, απευθύνει η ελληνική προεδρία.
Μάλιστα προειδοποιεί πως χωρίς υποχωρήσεις δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.
Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ καλούνται να υιοθετήσουν μία πιο ελαστική θέση στο νομοσχέδιο για την εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, διαφορετικά είναι ορατή ακόμη και η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική προεδρία προειδοποίησε όλες τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στις συζητήσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών της Ευρωζώνης, επειδή η σημερινή θέση τους «μπλοκάρει κάθε πρόοδο».
«Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με ελληνικό έγγραφο ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου».
Οι πιθανοί συμβιβασμοί που πρέπει να εξετάσουν οι χώρες περιλαμβάνουν τη μείωση του ρόλου που θα έχει το Συμβούλιο της Ε.Ε. στο σύστημα.
Άλλες κινήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του εύρους των αποφάσεων που πρέπει να λαμβάνονται από την ολομέλεια αντί του εκτελεστικού οργάνου του σχεδιαζόμενου διοικητικού συμβουλίου της Ενιαίας Αρχής για την εκκαθάριση των τραπεζών και την προσαρμογή των κανόνων για τις ψήφους (με τις οποίες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις).
Οι πρεσβευτές των χωρών θα συζητήσουν το νομοσχέδιο αύριο, εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, όπως είχε αναφέρει στις 7/2 το www.bankingnews.gr, αυστηρή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ζητά την επιτάχυνση των αναγκαίων διαδικασιών για τη σύσταση του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, απέστεικε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, η εν λόγω επιστολή εστάλη στον κ. Σαμαρά, με αφορμή την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τις πληροφορίες, ο Schulz επισημαίνει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως "ο χρόνος για την επίτευξη κάποιας οριστικής συμφωνίας πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου τελειώνει".
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρεται να ζητά ακόμη και έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ecofin, στις 18 Φεβρουαρίου.
Στην επιστολή του, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, o Schulz διαμηνύει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "εκφράζει βαθιές ανησυχίες για την έλλειψη προόδου προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση".
Την έλλειψη προόδου ο Schulz φέρεται να την αποδίδει στην έλλειψη ελευθερίας κινήσεων που έχει η ελληνική προεδρία, για να φτάνει σε συμφωνίες με το Ευρωκοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης