Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η ελληνική οικονομία γύρισε 14 χρόνια πίσω! - Φτωχό το νέο «καλάθι της νοικοκυράς» για τον πληθωρισμό που έφτιαξε η Στατιστική Υπηρεσία

Η ελληνική οικονομία γύρισε 14 χρόνια πίσω! - Φτωχό το νέο «καλάθι της νοικοκυράς» για τον πληθωρισμό που έφτιαξε η Στατιστική Υπηρεσία
Τα νοικοκυριά μεριμνούν πλέον μόνο για τη  φρατζόλα και το ρεύμα
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 επέστρεψε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές (συνυπολογιζόμενου του πληθωρισμού), παρά τη σταδιακή υποχώρηση της ύφεσης ως ποσοστό του παραγόμενου προϊόντος της χώρας.
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013 η ύφεση υποχώρησε μεν στο 2,6% του ΑΕΠ, ωστόσο σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 3,7% ποσοστό χαμηλότερο από το προβλεπόμενο, αρκετό όμως για να ..υπονομευθεί η επαναφορά σε θετικό πρόσημο από το τρέχον έτος.
Η θετική συνεισφορά του τουρισμού δεν ήταν αρκετή για να «σπρώξει» ταχύτερα την οικονομία στην έξοδο του «τούνελ». Άλλοι βασικοί τροφοδότες της ανάπτυξης (ιδιωτικές επενδύσεις, οικοδομή, μεταποίηση, βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές κ.α.), συνεχίζουν την αρνητική τους πορεία.
Ωστόσο το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε το ΑΕΠ της χώρας από τις περικοπές στις αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και από την κατάργηση των δώρων (Χριστουγέννων- Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ), σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δ΄ τρίμηνο πέρυσι στα 44,285 δισ. ευρώ (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012) και «χαμήλωσε» στα επίπεδα του 2002, όταν ήταν 40,771 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, μεταξύ του δ΄ τριμήνου 2013 και δ΄ τριμήνου 2010 (έτος εφαρμογής του πρώτου μνημονίου), οι απώλειες στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχονται σε 10,425 δισ. ευρώ!
Η ύφεση το 2012 είχε ανέλθει σε 6,4%, ενώ για το τρέχον έτος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οριακή ανάπτυξη κατά 0,6%, «κόντρα» στις προβλέψεις των περισσοτέρων διεθνών οικονομικών οργανισμών για συνέχιση της ύφεσης και το 2014.
Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη δυσκολεύει και από την κατάρρευση της κατανάλωσης, η οποία περιορίζεται πλέον στα απαραίτητα για την επιβίωση.
Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, η οποία συρρίκνωσε τα εισοδήματα και φόρτωσε με φόρους τα νοικοκυριά, άλλαξε καταλυτικά τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων πολιτών.

Τα νοικοκυριά μεριμνούν πλέον μόνο για τη φρατζόλα και το ρεύμα

Στον άρτον τον επιούσιον έχουν περιοριστεί αυστηρά οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών λόγω μνημονίου γεγονός το οποίο ανάγκασε την (ΕΛΣΤΑΤ να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των αγαθών που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».
Οι Έλληνες δαπανούν πλέον περισσότερα ( σ.σ. όσοι μπορούν…) για τρόφιμα και σχεδόν ελάχιστα για ένδυση, υπόδηση και οικιακό εξοπλισμό. Ενώ άγνωστη λέξη είναι οι «διακοπές» για χιλιάδες  συμπολίτες μας που απορούν με τους άλλους μισούς για το πως μπορούν και διασκεδάζουν μέσα στην θύελλα της κρίσης ή συνεχίζουν και ξοδεύουν λεφτά σε ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Αντίθετα ο «λογαριασμός» για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, βενζίνη και πετρέλαιο είναι κοινός και το ίδιο βαρύς για όλους αφού κυβέρνηση και τρόικα… έχουν από καιρό φροντίσει  να πληρώνουν παραπάνω όλα τα νοικοκυριά για αυτά τα αγαθά με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.                    
Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο του 2014, ο οποίος διατήρησε το αρνητικό του πρόσημο για ενδέκατο συνεχή μήνα καταγράφοντας μείωση 1,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013.
Είναι απορίας άξιον πάντως το γεγονός ότι παρά την «εσωτερική υποτίμηση» που δείχνουν οι συνθήκες αποπληθωρισμού στην χώρας μας εξαιτίας των μεγάλων περικοπών που έγιναν στα εισοδήματα ( 30%) και των διευρυμένων απολύσεων στις επιχειρήσεις (η ανεργία  κινείται στο 28%), οι τιμές στα περισσότερα βασικά προϊόντα παραμένουν ακλόνητες.
Από τις τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι κυριότερες ανατιμήσεις τον Ιανουάριο στα φάρμακα (25,5%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων), στα τιμολόγια της ΔΕΗ (7,9%), στον καπνό (2,2%), στα γαλακτοκομικά, αυγά (2,2%), στο ελαιόλαδο (2,1%) και στο νωπό μοσχάρι (1,6%).
Στον αντίποδα, υπήρξαν μειώσεις τιμών στη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, όπως, πχ, στις νωπές πατάτες (5,2%), στο φυσικό αέριο (4%), στη βενζίνη (3%), στα είδη ένδυσης- υπόδησης (2,9%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (2%), στα νωπά ψάρια (1,8%), κλπ.
Για τον δείκτη τιμών καταναλωτή  του Ιανουαρίου, η ΕΛΣΤΑΤ έλαβε υπόψη της, τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 2012, ώστε αυτά να αντανακλούν ένα επίκαιρο πρότυπο σύνθεσης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στον δείκτη.
Στο επικαιροποιημένο «καλάθι της νοικοκυράς», τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών έχουν πλέον μεγαλύτερους συντελεστές στάθμισης, σε σύγκριση με πριν, όταν λαμβάνονταν υπόψη η ΕΟΠ του 2008. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες: «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά», «στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», «αλκοολούχα ποτά και καπνός» και «εκπαίδευση».
Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών και, κατ’ επέκταση, οι συντελεστές στάθμισης στον πληθωρισμό για οκτώ κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, τις εξής: «είδη ένδυσης και υπόδησης», «εστιατόρια και ξενοδοχεία», «έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, συνήθης συντήρηση κατοικιών», «αναψυχή, πολιτισμός», «μεταφορές», «υγεία», «επικοινωνία» και «διάφορα αγαθά και υπηρεσίες».
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το «καλάθι της νοικοκυράς» θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης