Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Προσωρινές αυξήσεις έως 30 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις - Χαμένη στον λαβύρινθο της παρακράτησης του φόρου η κυβέρνηση

Προσωρινές αυξήσεις έως 30 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις - Χαμένη στον λαβύρινθο της παρακράτησης του φόρου η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος μέχρι τον Ιούλιο
Μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου, θα λύσει η κυβέρνηση το «σταυρόλεξο» με την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών στα ποσά των επικουρικών συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων.
Η ενιαία παρακράτηση στα ποσά όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), αναβάλλεται προσωρινά. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος μέχρι τον Ιούλιο.
Δηλαδή, η μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στα ποσά των επικουρικών συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων να διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και έκπτωση φόρου που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα δουν- πρόσκαιρα- αυξήσεις στο μηνιάτικο, οι οποίες θα κυμαίνονται από 5 ευρώ για επικουρική σύνταξη 100 ευρώ και φτάνουν τα 29,55 ευρώ για επικουρική σύνταξη 300 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές θα .επιστραφούν μετά τις εκλογές, όταν τεθεί σε εφαρμογή η πρόβλεψη του νόμου για ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Η απόφαση για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στην παρακράτηση του ΦΜΥ, ελήφθη εξαιτίας της προσωρινής τεχνικής αδυναμίας του συστήματος ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), να αθροίζει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου.
Έτσι, προς το παρόν θα συνεχίσει να διενεργείται ξεχωριστά η παρακράτηση φόρου στην κύρια και την επικουρική σύνταξη αλλά με διαφορετικούς συντελεστές σε σχέση με πέρυσι.
Το 2013, η παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις γινόταν με συντελεστές 5% για ετήσια ποσά σύνταξης έως 2.500 ευρώ, 10% για ποσά έως 4.500 ευρώ και 15% για ποσά άνω των 4.500 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων με επικουρική σύνταξη θα είναι αφορολόγητοι σε μηνιαία βάση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΗΔΙΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2014 πληρώθηκαν 1.154.676 επικουρικές συντάξεις γήρατος. Περισσότεροι από 9 στους 10 - για την ακρίβεια 1.143.984 -συνταξιούχοι εισέπραξαν επικουρική έως 500 ευρώ με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται σε 190,27 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης