Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στις 16.000 μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας - Λήγει αύριο η προθεσμία - Συνάντηση Χατζηδάκη - Ζανιά

Στις 16.000 μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας - Λήγει αύριο η προθεσμία - Συνάντηση Χατζηδάκη - Ζανιά
Χατζηδάκης και Ζανιάς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εφαρμογής του νόμου
Στις 16.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί - μέχρι χθες - στις τράπεζες για υπαγωγή στο νόμο που προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών από πλειστηριασμούς για το 2014.
Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά το πέρας σύσκεψης με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εφαρμογής του νόμου.
«Αυτό δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε αυτές τις συγκεκριμένες προβλέψεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων προς τις τράπεζες λήγει αύριο. Ωστόσο, για όσους δανειολήπτες εκδοθούν κατασχετήρια μετά την 1η Μαρτίου ο νόμος προβλέπει δίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η πορεία εκταμίευσης επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου, έχουν εκταμιευθεί 1,26 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο).
Ωστόσο, τον Ιανουάριο περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης σε 8% από 28% το προηγούμενο δίμηνο, γεγονός που αποδίδεται από τραπεζικούς κύκλους κυρίως σε αύξηση της αβεβαιότητας, που αποτυπώθηκε και στη μείωση των καταθέσεων. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όταν συνολικά στην Ευρώπη τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώνονται κατά 2% είναι λογικό να υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις στη χώρα μας.
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε με την Ένωση Τραπεζών να εκπονηθεί σε συνεργασία και με το ΙΟΒΕ μελέτη για τον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούνται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ.
Νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών συνεδρίασε υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Θέματα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και η παροχή συμβουλών προς τους οφειλέτες, η ανάπτυξη αρχείου δεδομένων οικονομικών συμπεριφοράς και ο σχεδιασμός του θεσμού εξωδικαστικής διαμεσολάβησης στη διαδικασία ρυθμίσεων οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η εκτίναξη των NPLs και η συνεχιζόμενη πιστωτική επιβράδυνση στο επίκεντρο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Η εκτίναξη των προβληματικών δανείων στο 32% ή 78 δισ. και η συνεχιζόμενη πιστωτική επιβράδυνση -4% στα 217 δισ. βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης, υποδιοικητής της ΤτΕ, Γ. Παπαδάκης και ο Γ. Ζανιάς, ως εκπρόσωπος της ΕΕΤ.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρά μέτωπα.
Από τη μία πλευρά η πιστωτική επιβράδυνση συνεχίζεται στο -4% στα 217 δισ. ευρώ, και από την άλλη τα NPLs, δηλαδή ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να αυξάνεται αγγίζοντας πλέον τα 72 δισ. ή το 32% του συνόλου των χορηγήσεων.
Με τους ανέργους να φτάνουν στα 1,38 εκατ., την ελληνική οικονομία να παραμένει σε ύφεση και το εισόδημα να έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και όπως έχουμε επισημάνει θα φτάσουν τα 82 δισ. μαζί με τα NPLs του εξωτερικού, ή σε επίπεδο ενοποιημένων ισολογισμών.
Η κυβέρνηση για να επιτύχει ανάπτυξη 0,5-0,6%, όπως εκτιμά, χρειάζεται την καθαρή στήριξη των ελληνικών τραπεζών, όσον αφορά την πιστωτική επέκταση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Όμως, όταν οι τράπεζες έχουν εκκρεμότητες με τα προβληματικά δάνεια του παρελθόντος, μέσω της BlackRock, όταν οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 74 δισ. και συνεχίζουν να μειώνονται, καθώς με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου 2014 έχουν υποχωρήσει στα 160 δισ., όταν οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εξαρτημένες από το ευρωπαϊκό σύστημα αντλώντας 71 δισ., είναι προφανές ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Συν τοις άλλοις έμμεσα η BlackRock και άμεσα τα πλάνα αναδιάρθρωση (restructuring plans), δεν επιτρέπουν την πιστωτική επέκταση τουλάχιστον για το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης