Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία - Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι επενδύσεις

Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία - Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι επενδύσεις
Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς έχουν εξαγοράσει ποσοστά ουκραικών τραπεζών
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η εμπορική και επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της ελληνικής πρεσβείας, το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία αυξήθηκαν μεν κατά 22,2%, ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, στα 149,8 εκατ. ευρώ.
Αφορούν κυρίως εξαγωγές ορυκτών καυσίµων (κυρίως πετρέλαιο εσωτερικής και εξωτερικής καύσης, καθώς και βενζίνη για κινητήρες), φρούτα και χημικά.
Παράλληλα, κατά το 2012, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουκρανία ακολούθησαν την υφιστάµενη ελαφρά καθοδική τάση, µειούµενες κατά -5,7% α̟πό 202,6 εκατ. ευρώ σε 191 εκατ. ευρώ.
Γενικά, όπως σημειώνεται, κατά την τελευταία δεκαετία, ο όγκος των ελληνο-ουκρανικών εμπορικών συναλλαγών κινείται σε χαµηλά επίπεδα.
Οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Επιτροπής της Ουκρανίας, αντιστοιχούσαν το 2012 σε 467,7 εκατ. δολάρια.
Μεταξύ των 52 ελληνικών εταιρειών που έχουν καταγραφεί στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου ως δραστηριοποιούµενες στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola Hellenic, Ηφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Chipita, Sunlight, Printec κ.ά.
Ως επί το πλείστον οι επενδύσεις επικεντρώνονται στις τράπεζες.
Η Eurobank εξαγόρασε την ουκρανική Universal Bank και, στις αρχές Ιουλίου 2007, έθεσε σε λειτουργία δίκτυο καταστηµάτων στη χώρα.
Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε τον Μάιο 2007 ̟ποσοστό 78% της ουκρανικής International Commerce Bank, και η Alpha Bank, τον Μάρτιο του 2008, το 90% της ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης