Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αποκλεισμένη η Eλλάδα από τις αγορές έως τις 24 Απριλίου - Προϋπόθεση η έγκριση για τη δόση από το Euro Working Group

Αποκλεισμένη η Eλλάδα από τις αγορές έως τις 24 Απριλίου - Προϋπόθεση η έγκριση για τη δόση από το Euro Working Group
Aρχικά η συνεδρίαση του Euro Working Group είχε προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου...
Απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο ο στόχος της Ελλάδας για άμεση έξοδο στις αγορές.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, εφόσον πρώτα δεν έχει λάβει τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ.
Η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης θα γίνει στις 24 Απριλίου σε ειδική συνεδρίαση του Euro Working Group.
Aρχικά η συνεδρίαση του Euro Working Group είχε προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου, αλλά λόγω του γεγονότος ότι η μέρα αυτή συμπίπτει με τη Μ. Πέμπτη των Ορθοδόξων, η συνεδρίαση μετατέθηκε για μια εβδομάδα αργότερα.
Άρα μέχρι τις 24 Απριλίου η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές.
Η είδηση αυτή συνιστά τη δεύτερη αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα μέσα σε λίγη ώρα.
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως αναβάλλεται για την 1η Αυγούστου η προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την προϋπόθεση πως πριν την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα θα πρέπει να έχει λάβει τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ, μειώνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες για άμεση επιστροφή στις αγορές.
Η αναβολή στην έκθεση της Moody's γεννά σοβαρά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, τόσο σε οικονομικό, όσο και πολιτικό επίπεδο, αφού μόλις χθες ο οίκος προειδοποίησε πως είναι ορατός ο κίνδυνος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα σε ορίζοντα 6 μηνών.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η δημοσιοποίηση της απόφασης του οίκου Moody's για την αξιολόγηση της Ελλάδας αναβάλλεται για τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι την 1η Αυγούστου.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους δεν θα εκδοθεί τελικά σήμερα η πολυαναμενόμενη έκθεση της Moody's.
Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών φέρεται πως υποβαθμίζουν το γεγονός, δηλώνοντας πως δεν ήταν δεδομένη μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η χθεσινή έκθεση της Moody's, μέσω της οποίας προειδοποιούσε πως είναι ορατός ο κίνδυνος διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα σε ορίζοντα 6 μηνών.
Η αναβολή της σημερινής έκθεσης μήπως συνδέεται με την ενίσχυση της πιθανότητας περί διενέργειας πρόωρων εκλογών;

Η χθεσινή έκθεση της Moody's
Moody's - Κίνδυνος πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα σε ορίζοντα 6μήνου
Ως credit positive (πιστωτικά θετική) αξιολογεί την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως σημειώνει σε σχετική του ανάλυση ο οίκος, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, διασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί στήριγμα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μακροπρόθεσμα.
Η εκταμίευση της δόσης, οδηγεί σε βελτίωση της ρευστότητας, εν όψει της ωρίμανσης των ομολόγων, σημειώνει η Moody's.
Όπως αναφέρει ο οίκος «αναμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει από τα μέσα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, να καταλήξει στην εκταμίευση περίπου 11,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποπληρώσει τις λήξεις ομολόγων αργότερα. Η Ελλάδα έχει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν το Μάιο ύψους 9,3 δισ. ευρώ και 5,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, τα οποία κατέχει κυρίως ο επίσημος τομέας».
Όπως εξηγεί η Moody's, η έγκριση του Eurogroup σημαίνει ότι το EFSF θα εκταμιεύσει 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, ενώ αναμένει ότι το ΔΝΤ θα εγκρίνει και αυτό την εκταμίευση 4,3 δισ. ευρώ σε δύο ίσες δόσεις, μετά από τη συνεδρίασή του τον Μάιο.
Η Mooody's προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει φέτος οριακή ανάπτυξη 0,3%, ενώ το 2015 το ΑΕΠ θα ενισχυθεί στο +1,5%.
Όπως σημειώνει η έκθεση, το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου επικεντρώνεται στον τραπεζικό τομέα και δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να μειώσει το ποσοστό του στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.
Υψηλό το πολιτικό ρίσκο
Παρά τη θετική αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει αυξημένο, καθώς η ψηφοφορία της Κυριακής, οδήγησε σε νέα συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει υψηλή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στους επόμενους έξι μήνες, οι οποίες με τη σειρά τους θα έθεταν σε κίνδυνο τη συνέχιση της πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας και θα μείωναν τόσο την εσωτερική όσο και τη διεθνή εμπιστοσύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης