Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κομισιόν - Στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η συζήτηση για το χρέος - Το Φθινόπωρο η απόφαση για την έξοδο από το μνημόνιο

Κομισιόν - Στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η συζήτηση για το χρέος - Το Φθινόπωρο η απόφαση για την έξοδο από το μνημόνιο
«Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το 2014, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί»
Στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, διαμήνυσε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον απόηχο της σημερινής έκθεσης για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως το θέμα θα λυθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Όσον αφορά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, κατέστησε σαφές πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το 2014, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί» διευκρίνισε ωστόσο.
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί νέων απολύσεων στο δημόσιο τομέα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποσαφήνισε πως έχει τεθεί ανάλογο αίτημα, σημειώνοντας πως «τo ζήτημα έχει πλέον ποιοτικό χαρακτήρα και όχι ποσοτικό». Άλλωστε, παραδέχθηκε πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί σημαντικά.
«Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω» υπογράμμισε παράλληλα.
Πραγματοποιώντας μία ανασκόπηση της ελληνικής περίπτωσης, συμπέρανε πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010 ήταν τόσο κακή που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη.
«Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση με λιγότερο επώδυνες συνέπειες. Απέδωσε τις αστοχίες του πρώτου Μνημονίου, αφενός σε επικοινωνιακά λάθη από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αντί να υπερασπιστούν τα προγράμματα, επέρριπταν ευθύνες στις Βρυξέλλες και αφετέρου στις αμφιβολίες για τη βούληση και την ικανότητά της Ελλάδας να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές» υποστήριξε, υπερτονίζοντας πως η κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2012 αύξησε το κόστος διάσωσης της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης