Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν στο μέτρο για το πάγωμα των δανείων - Όλο το σχέδιο της απόφασης

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν στο μέτρο για το πάγωμα των δανείων - Όλο το σχέδιο της απόφασης
Τα κρυφά σημεία της απόφασης...
Σε «πάγωμα» για ένα χρόνο των δανείων συνολικού ύψους 2,4 δις. ευρώ που έχουν ληφθεί με την εγγύηση  του ελληνικού δημοσίου από 17.800 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, προχώρησε η κυβέρνηση λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές.  
Πρόκειται για δάνεια που είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον πριν από μία πενταετία και αφορούσαν κυρίως γεωργικές και  πτηνο - κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από θεομηνίες, αλλά και από άλλες αιτίες, όπως τη «νόσο των πτηνών».
Το σύνολο των δανείων των επιχειρήσεων για τα οποία δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα φτάνει τα 2,4 δις. ευρώ εκ των οποίων εγγυήσεις από την πλευρά του δημοσίου δόθηκαν για το 80% αυτών ήτοι 1,9 δις. ευρώ.         
Τα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε 4.700 πτηνο - κτηνοτροφικές μονάδες, 8.900 πυρόπληκτους, 2. 450 σεισμόπληκτους αλλά και άλλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορους νομούς της χώρας.       
Τα μεγαλύτερα ποσά δανείων αφορούν σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις ( 443,7 εκατ.), σε εταιρίες διαφόρων κατηγοριών σε όλη την χώρα ( 312 εκατ.) σε πτηνο - κτηνοτροφικές μονάδες ( 184,7 εκατ. ) αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ημαθία ( 195,6 εκατ.), το Βόρειο Αιγαίο ( 100,3 εκατ.)  κ.λ.π.       
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο κ. Σταϊκούρας έως το τέλος του χρόνου οι επιχειρήσεις αυτές θα πληρώνουν μόνο τους τόκους και όχι τις δόσεις του δανείου.
Το «πάγωμα» των δόσεων αφορά την περίοδο 31/12/2013 έως 31/12/2014.Οι επιτηδευματίες και τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να υπαχθούν στο μέτρο κάτι που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ρευστότητά τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στις τράπεζες μέχρι τις 31/7/2014.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

 *Παρέχεται η ευχέρεια σε όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να τύχουν αναστολής καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31.12.2013 έως 31.12.2014, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή του συνόλου των τόκων που θα προκύψουν για το χρονικό διάστημα της αναστολής.

*Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου.

*Οι συμβατικοί τόκοι των δόσεων που αναστέλλονται, καταβάλλονται από τους δανειολήπτες κατά το μέρος που τους βαρύνει, ενώ οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν, λόγω της ως άνω αναστολής, βαρύνουν εξολοκλήρου τους δανειολήπτες. Όλοι οι ανωτέρω τόκοι δεν καλύπτονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 *Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβληθούν στις τράπεζες μέχρι  το τέλος Ιουλίου.   

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης