Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Χειμαρρώδης o Strauss-Kahn - Merkel-Sarkozy διέπραξαν το προπατορικό αμάρτημα στην Ελλάδα - Οι καυτοί διάλογοι με τον Γ. Παπανδρέου

Χειμαρρώδης o Strauss-Kahn - Merkel-Sarkozy διέπραξαν το προπατορικό αμάρτημα στην Ελλάδα - Οι καυτοί διάλογοι με τον Γ. Παπανδρέου
Καταστροφική χαρακτηρίζει τη συμφωνία στην πόλη Ντοβίλ στις 18 Οκτωβρίου 2010 ο Strauss Kahn

"Το ζεύγος Merkel-Sarkozy, στην πόλη Ντοβίλ στις 18 Οκτωβρίου του 2010, διέπραξε... το προπατορικό αμάρτημα για την Ευρώπη, το οποίο επιτάχυνε την κρίση και είχε ως συνέπεια την επιβολή μιας ανυπόφορης πολιτικής στην Ελλάδα", ομολόγησε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, D. Strauss Kahn, βάλλοντας κατά των τότε αποφάσεων του γαλλο-γερμανικού άξονα για την Ελλάδα.
Ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή "Μυθιστόρημα του ευρώ", εκπομπή -ντιμπέιτ που μετέδωσε η γαλλική δημόσια τηλεόραση, ενόψει των ευρωεκλογών...
Σύμφωνα με το "Μυθιστόρημα", η κρίση ξεκίνησε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την εκλογή του (Οκτώβριος 2009) ανακάλυψε το "αβυσσαλέο" μέγεθος του ελλείμματος που έφθανε το 12,5% του ΑΕΠ.
Ο Dominique Strauss Kahn, που είχε αναλάβει το ΔΝΤ δυο χρόνια πριν (Νοέμβριος 2007), θυμάται ότι ο Παπανδρέου του τηλεφώνησε:
-"Dominique, με αυτά που βλέπω θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ", μου λέει.
-"Σίγουρα", του απάντησα, "υπάρχει όμως και ένα άλλο επιπλέον πρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει επομένως να μιλήσεις με του Ευρωπαίους συναδέλφους σου ώστε να είσαι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα".
-"Ω! Ναι; νομίζεις;".
-"Ναι νομίζω!".
Αυτή είναι η στιχομυθία όπως τη μετέφερε ο ίδιος ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Τον Οκτώβριο του 2010 στην παραλιακή πόλη Ντοβίλ η Merkel πέτυχε τους στόχους της επιβάλλοντας ένα σκληρό "μπρα-ντε-φερ" στο Sarkozy. Η Καγκελάριος αποδέχθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα χρέη του παρελθόντος, με την προϋπόθεση όμως, ότι στο μέλλον οι πιστωτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες ενός κράτους που χρεοκοπεί. Ο Sarkozy κέρδισε σαν αντάλλαγμα την υποχώρηση της Merkel στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στα κράτη που δεν ελέγχουν το έλλειμμά τους, πράγμα που αφορούσε άμεσα τη Γαλλία.
Οι οικονομολόγοι της εκπομπής αναλογίσθηκαν κατά πόσο ο Sarkozy "μέτρησε το μέγεθος των συνεπειών που θα είχε για την Ευρώπη" αυτή η υποχώρησή του μπροστά στη Merkel.
Η γαλλογερμανική συμφωνία στην Ντοβίλ ήταν "καταστροφική" σχολίασε από μέρους του ο Strauss Kahn υπογραμμίζοντας ότι "σπάνια μια Σύνοδος Κορυφής έχει δώσει τόσο αρνητικά αποτελέσματα".
Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ πρόσθεσε: «Κάναμε κάποια λάθη. Έπρεπε λιγότερη πίεση και περισσότερη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα κέρδισε η πιο απλή πολιτική που έλεγε μεγαλύτερη αυστηρότητα και πίεση, που ίσως ήταν αναγκαία για ορισμένους τομείς, δεν επαρκούσε όμως από μόνη της. Επιβάλλαμε επομένως, κατά τη γνώμη μου, στους Έλληνες μια πολιτική απολύτως ανυπόφορη, οι συνέπειες της οποίες είναι σήμερα τρομερές για την Ελλάδα", κατέληξε ο Strauss Kahn.

Τι ανέφερε ήδη από χθες, πριν την εκπομπή, το www.bankingnews.gr
"Κάναμε λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας", δεν διστάζει να παραδεχθεί ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn.
Σε μια από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις του, ο Strauss-Kahn παραδέχεται πως έγιναν αρκετά λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Τα σχόλιά του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως συμπίπτουν χρονικά με τις αποκαλύψεις των Financial Times, που ρίχνουν φως στα "σκοτεινά χρόνια της κρίσης ".
Σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα από το γαλλικό κανάλι France 2 ο Strauss-Kahn παραδέχεται ότι έκανε λάθη στο θέμα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης την περίοδο που ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ώρα που στην πατρίδα του πληθαίνουν οι "φωνές" για επιστροφή του στην πολιτική σκηνή.
Ο Strauss-Kahn παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόσει μία πραγματικά αφόρητη πολιτική.
"Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Έλληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα", τόνισε.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τακτική που εφαρμόστηκε τότε, ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας του ΔΝΤ δηλώνει: "Τι κάνετε, όταν αναλαμβάνετε μια επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος, διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας: Αν μου δανείσετε τώρα, θα σας τα αποπληρώσω όλα. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν. Και τι κάνουν; Το ανάποδο. Λένε: Όλα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης, όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης