Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τουρκία - Επέτειος ενός χρόνου από τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ - Καταστολή σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Τουρκία - Επέτειος ενός χρόνου από τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ - Καταστολή σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
O κυβερνήτης της Πόλης, Χουσείν Μουτλού, ανακοίνωσε ότι «θα ληφθούν μέτρα» για να εμποδιστεί κάθε συγκέντρωση

(upd2) Με αντλίες νερού και δακρυγόνα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα επιχείρησε η αστυνομία να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που είχαν συγκλονίσει την Τουρκία.
Η σημερινή επέτειος ενός χρόνου από τα γεγονότα του Ταξίμ ξεκίνησε με τον εορτασμό μιας άλλης επετείου, αυτής της Άλωσης, που μετατέθηκε δύο ημέρες μετά κατ` επιθυμία των πιστών μουσουλμάνων, μελών του «Συλλόγου της Νεολαίας της Ανατολίας», οι οποίοι αποφάσισαν κατά χιλιάδες να γιορτάσουν τα 561 χρόνια της κατάκτησης της Πόλης από τους Οθωμανούς, κάνοντας την πρώτη ισλαμική προσευχή, το «ναμάζι», στις 4.00 τα ξημερώματα και ζητώντας από τον Αλλάχ να ξαναγίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Όμως, η Κωνσταντινούπολη από χθες είναι και μια αστυνομοκρατούμενη πόλη, με 25 χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Πλατεία Ταξίμ, από όπου ξεκίνησε η πιο δυναμική και δραματική κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Για σήμερα η κυβέρνηση απαγόρευσε την συγκέντρωση στη μνήμη των νεκρών του Ταξίμ, που είχε ζητήσει η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης» που ηγείται του κινήματος, όμως, η Πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει πορεία το απόγευμα στην Πλατεία Ταξίμ, και αν δεν μπορέσει ίσως να χρησιμοποιηθούν άλλοι ανοιχτοί χώροι.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του», απευθυνόμενος σε αυτούς που αντιτίθενται σε αυτόν.
«Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο», από το Α ως το Ω, πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.
Για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε αυτούς που τον αψηφούσαν για τρεις εβδομάδες πέρυσι με τις διαδηλώσεις τους. «Απευθύνω έκκληση στον λαό μου. Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν. Αυτή δεν είναι μια οικολογική εκστρατεία, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια σε αυτό», επέμεινε.

Επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα
Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που είχαν συγκλονίσει την Τουρκία.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης, όταν η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο γρήγορα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους.
Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη λεωφόρο Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης