Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Από τον καιρό του... Ναπολέοντα είχε η Ευρώπη να δει τόσο χαμηλά επιτόκια ομολόγων - Για επικίνδυνη στρέβλωση κάνουν λόγο οι αναλυτές

Από τον καιρό του... Ναπολέοντα είχε η Ευρώπη να δει τόσο χαμηλά επιτόκια ομολόγων - Για επικίνδυνη στρέβλωση κάνουν λόγο οι αναλυτές
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να εξορκίσει τους κινδύνους της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 200 ετών βρίσκονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, με τους επενδυτές να έχουν αρχίσει να συγκρίνουν τα επίπεδα αυτά με τους... χρόνους των Ναπολεόντειων πολέμων.
Αν και σε καιρούς ομαλότητας οι χαμηλές αποδόσεις θα σηματοδοτούσαν ψήφο εμπιστοσύνης, οι αγορές δεν σταματούν να ζητούν από τον Mario Draghi και την ΕΚΤ περισσότερη δράση.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να εξορκίσει τους κινδύνους της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού.
Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία μπορεί να δανείζονται με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο των ΗΠΑ, καθώς ο πληθωρισμός είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, υποδαυλίζοντας την ανησυχία ότι η Ευρωζώνη θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει από την μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών.
Ενώ το ράλι των ομολόγων δείχνει μια ομαλοποίηση από την κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2009, και συμπαρέσυρε την Ισπανία και την Ιταλία, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει το υψηλό χρέος και τα ελλείμματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, το γεγονός ότι η ανεργία είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και ένα τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να προσπαθεί να ρυθμιστεί.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν σε δύο ημέρες, και κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσουν το επίσημο επιτόκιο του ευρώ προς το μηδέν και να ορίσουν αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων για πρώτη φορά.

Δυνάμεις του Ναπολέοντα

Οι αποδόσεις των ομολόγων στη Γερμανία και στις άλλες χώρες είναι στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από τις αρχές του 1800, όταν οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη βρίσκονταν σε πολέμους σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι τιμές των γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν στο 1,37% χθες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τουλάχιστον το 1815, σύμφωνα με την "Ιστορία Επιτοκίων" των Sidney Homer και Richard Sylla.
Αυτή ήταν η χρονιά της τελικής ήττας του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, μετά την οποία το Συνέδριο της Βιέννης επανασχεδίαζε το χάρτη της Ευρώπης, οδηγώντας στη δημιουργία της Γερμανικής Συνομοσπονδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των γερμανικών επιτοκίων κατά την τελευταία 10ετία ήταν στο 3,03%.
Το επιτόκιο για τα δάνεια της κυβέρνησης ήταν στο 3,6% το 1944 κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και 12,5% το 1931, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των Sidney Homer και Richard Sylla.

Κίνδυνος αποπληθωρισμού

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρώπη πρόκειται να παραμείνει σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, με χαμηλό δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και υψηλά, αλλά σταθερά, επίπεδα του χρέους.
Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι πραγματικός, τονίζουν οι αναλυτές.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αγωνίζεται να επιταχυνθεί κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η ισχυρότερη ανάπτυξη στη Γερμανία απέτυχε να αντισταθμίσει την αδυναμία σε ολόκληρη την περιοχή.
Το ράλι στα γερμανικά ομόλογα, σημείο αναφοράς της περιοχής, οδηγήθηκε κυρίως από τη ζήτηση για την ασφάλεια, ενώ η αύξηση στους περιφερικούς τίτλους, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, τροφοδοτήθηκε από ένα κυνήγι για αποδόσεις.
Ακόμα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ΕΚΤ.

«Το πρόβλημα του χρέους»

Το ράλι έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων από το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Γαλλία μειώθηκαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα.
Τα επιτόκια των ομολόγων μέχρι στιγμής δεν μεταφράζονται σε μια ισχυρή ανάκαμψη λόγω των διαρθρωτικών λύσεων, αναφέρουν οι αναλυτές.
Το πρόβλημα του χρέους δεν έχει εξαληφθεί, αλλά οι πολύ χαμηλές αποδόσεις δείχνουν ότι αυτές οι δεν χώρες έχουν κανένα κίνδυνο φερεγγυότητας.
Ποιο είναι το κίνητρο για τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, όταν τους δίνεται τόσο χαμηλό κόστος αναχρηματοδότησης; αναρωτιούνται οι αναλυτές.
Ο Draghi έχει επανειλημμένα καλέσει τις κυβερνήσεις να μην σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης