Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οι φόροι «μουδιάζουν» τους φορολογούμενους - Με ρυθμούς «χελώνας» η υποβολή των δηλώσεων - Δεν υπεβλήθη ούτε το 30%

Οι φόροι «μουδιάζουν» τους φορολογούμενους - Με ρυθμούς «χελώνας» η υποβολή των δηλώσεων - Δεν υπεβλήθη ούτε το 30%
Τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά ξεπερνούν το 63%, ενώ τα χρεωστικά δεν είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά
Οι υπέρογκοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν από τον επόμενο μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι, λειτουργούν αποτρεπτικά για την υποβολή των δηλώσεων, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Είκοσι πέντε ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (λήγει στις 30 Ιουνίου), δεν έχει υποβληθεί ούτε το 30% των φορολογικών δηλώσεων (1.456.234 σε σύνολο περίπου 5,6 εκατομμυρίων), ενώ η πλειονότητα των φορολογουμένων που έσπευσαν να υποβάλλουν δηλώσεις είτε έχουν επιστροφή φόρου είτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι ουδέτερο.
Τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά ξεπερνούν το 63%, ενώ τα χρεωστικά δεν είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά», αν και από φέτος για όλους τους φορολογούμενους η πληρωμή των τριών δόσεων είναι προκαθορισμένες (τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).
Το πρόβλημα έχουν κυρίως οι φορολογούμενοι εκείνοι, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν έως και 4 φόρους συν τον φόρο ακινήτων ο οποίος μετονομάσθηκε σε Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Πρόκειται για το φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (η οποία τείνει να γίνει μόνιμη), το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελείας για όσους διαθέτουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, πισίνες κλπ.
Άλλωστε για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστούν οι επώδυνες διατάξεις με τις οποίες καταργήθηκαν οι εκπτώσεις για βασικές κατηγορίες δαπανών, τα ατομικά αφορολόγητα ποσά καθώς και τα αφορολόγητα των παιδιών, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των φόρων.
Οι περισσότερες δαπάνες που έως πέρυσι μείωναν το φόρο εισοδήματος δεν αναγνωρίζονται πλέον από την εφορία, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των εκκαθαριστικών να καταστούν χρεωστικά.
Ακόμα και στις ιατρικές δαπάνες, η έκπτωση συναρτάται με το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου και σε κάθε περίπτωση δεν αναγνωρίζονται στο σύνολό τους.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς με παιδιά και τους συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 23.000 ευρώ.
Υπέρογκους φόρους θα κληθούν να καταβάλλουν και οι περίπου 750.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, ακόμα κι αν δηλώσουν ζημιές, καθώς θα φορολογηθούν με βάση εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα.
Εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα θα πρέπει να βρουν αποδείξεις δαπανών έτους 2013 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο 22%.
Κάθε πηγή εισοδήματος φορολογείται πλέον ξεχωριστά (μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια και κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα) ενώ η μεγαλύτερη ζημιά για τους φορολογούμενους απορρέει από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος και των εκπτώσεων φόρου για όλους σχεδόν τους φορολογούμενους.
Καταργήθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο πέραν του δεύτερου.
Παρελθόν αποτελεί και η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού μέχρι 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Τα μόνα ποσά δαπανών που θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.
Άλλες ρυθμίσεις που «φουσκώνουν» τους φόρους είναι:
* Η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστές 26%-33% στα εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.
* Η επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστές 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα (ενοίκια κ.αλ.) .
* Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις καθώς και των αμοιβών από εργασία με «μπλοκάκι» βάσει συντελεστών 22%-42% αλλά και με ταυτόχρονη εφαρμογή μείωσης φόρου έως 2.100 ευρώ υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης αποδείξεων αξίας ίσης με το 25% του ατομικού ετησίου εισοδήματος.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν αυτοτελώς βάσει μιας νέας φορολογικής κλίμακας η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ) και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.
* Τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καθόλου εισόδημα το 2013 αλλά διέμεναν σε ιδιόκτητες ή εκμισθούμενες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κατοικίες θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ.
* Η κατάργηση της μείωσης φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο μισθωτού που εργάζεται για τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.
* Η κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ίσχυε μέχρι πέρυσι για τους ανάπηρους φορολογούμενους και για κάθε μέλος της οικογένειας του εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω. Το πρόσθετο αφορολόγητο αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.
Οι αποδείξεις που έχει λάβει το 2013 κάθε μισθωτός, συνταξιούχος, αγρότης ή εργαζόμενος με «μπλοκάκι» για πληρωμές που αφορούν διόδια, κοινόχρηστα, προμήθεια καυσίμων θέρμανσης, ενοίκια, δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ασφάλιστρα, ταχυδρομικά και τηλεπικοινωνιακά τέλη, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς επίσης και τα εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς που έχει πληρώσει δεν αναγνωρίζονται από την Εφορία για την κάλυψη του 25% του ετησίου εισοδήματός του, ώστε να μην πληρώσει επιπλέον φόρο 22%.
Αντιθέτως, αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για έξοδα ψυχαγωγίας, ινστιτούτα αισθητικής, τυχερά παιχνίδια, συνδρομές πιστωτικών καρτών, εκδόσεις αδειών κυνηγιού ή ψαρέματος, αλλά και για αγορές τροφίμων, ποτών, προϊόντων καπνού, βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης, επισκευή και συντήρηση ακινήτων και αυτοκινήτων κ.λπ.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης