Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Έρχονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις - Ποιές εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους

Έρχονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις - Ποιές εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους
Τέσσερις από τις συνολικά έξι κλαδικές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2014 έως σήμερα προβλέπουν αυξήσεις
Ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι αυτός που δίνει - έστω και πολύ μικρές - αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Ειδικότερα, τέσσερις από τις συνολικά έξι κλαδικές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2014 έως σήμερα προβλέπουν αυξήσεις.
Πρόκειται για τις (τοπικές) κλαδικές συμβάσεις εργασίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο Ηράκλειο (αύξηση 2% από την 1η Απριλίου του 2015), στα Χανιά (0,5% από την 1/1/2015 και αύξηση 1% από την 1/1/2016), στο Λασίθι (αύξηση 1% από την 1/1/2015), στη Ρόδο (αύξηση 0,4% από την 1/1/2015 και 1% από την 1/1/2016).
Επίσης αύξηση κατά 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθηναϊκή Χαρτοποιία Softex, από την 1η Μάρτη 2014. Η εν λόγω σύμβαση έχει χρονική διάρκεια μέχρι 31/12/2014.
Επίσης στο Athens Plaza σε περίπτωση μεικτού κερδοφόρου αποτελέσματος, θα μοιραστούν τα πρώτα 100.000 ευρώ εξίσου σε όλο το προσωπικό, ενώ αν υπάρξει επιπλέον καθαρό κέρδος θα μοιρασθεί το 10%. Αύξηση 1% το 2015 προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στο ξενοδοχείο Athens Ledra, ενώ η «Καβάλα oil Α.Ε.» σε αντιστάθμισμα της μείωσης κατά 6,1% των μισθών θα δώσει ένα μεικτό μισθό, εφόσον τα έσοδα από την πώληση αργού πετρελαίου και θείου ξεπεράσουν τα 80 εκατ. δολάρια.
Πριμ παραγωγικότητας έχουν καθιερώσει και περιλαμβάνουν και άλλες εταιρείες στις επιχιερησιακές τους συμβάσεις. Όπως η L' Oreal Hellas, η οποία προβλέπει επιπλέον αμοιβή των εργαζομένων με ποσοστά επί των πωλήσεων, ενώ και η Ελληνική Ζυθοποιία δίδει ως κίνητρο το ποσό των 652 ευρώ για τους εργαζομένους στην Αθήνα και τα 697 ευρώ για τους εργαζομένους στο Μοσχοχώρι Λαμίας.
Τέλος, νέα διετής επιχειρησιακή σύμβαση υπογράφηκε στην Alpha Bank μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας και του Συλλόγου Προσωπικού της, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για το σύνολο του προσωπικού στον όμιλο, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στην πρώην Εμπορική.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Σύλλογο Προσωπικού, η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, που προχωρά στην υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αν λάβει κανείς υπόψη του το περιβάλλον μέσα στο οποίο επετεύχθη η συμφωνία.
Οι βασικοί άξονες της νέας σύμβασης είναι οι εξής:
- Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων,
- Διατηρείται αυτό που καταργήθηκε σε όλον τον τραπεζικό τομέα, δηλαδή το πλαφόν των 1.800 ευρώ,
- Προβλέπονται αυξήσεις από 12,5% - 28,6% σε μία σειρά επιδομάτων και τέλος,
- Υπάρχει δέσμευση της Τράπεζας για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης