Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ανύπαρκτοι οι θερινοί έλεγχοι λόγω διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών του YΠΟΙΚ - Δεν εκδόθηκε Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων... ούτε για τους τύπους

Ανύπαρκτοι οι θερινοί έλεγχοι λόγω διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών του YΠΟΙΚ - Δεν εκδόθηκε Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων... ούτε για τους τύπους
Την προβληματική κατάσταση επιδείνωσε η αποπομπή Θεοχάρη...
Ασύδοτη, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έμεινε φέτος η τουριστική αγορά λόγω της διάλυσης ουσιαστικά των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και των πολιτικών σκοπιμοτήτων οι οποίες κρατούν «αιχμάλωτη» τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, το υπουργείο Οικονομικών και οι κυβερνητικοί κήρυκες της πάταξης της φοροδιαφυγής δεν έχουν καν εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τους θερινούς ελέγχους όπως συνέβαινε κάθε χρόνο.
Την προβληματική κατάσταση που υπήρχε στη ΓΓΔΕ στο μείζον ζήτημα της οργάνωσης και διενέργειας των προληπτικών ελέγχων, επιδείνωσε η αποπομπή Θεοχάρη και η εύλογη καθυστέρηση στις διαδικασίες αντικατάστασής του από την Κατερίνα Σαββαϊδου.
Το πρόβλημα ξεκίνησε ουσιαστικά από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η ΓΓΔΕ υποτίθεται ότι επιφορτίσθηκε με το έργο των προληπτικών ελέγχων, μετά την αφαίρεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).           
Ωστόσο, εδώ και ένα οκτάμηνο δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει επαρκώς ο νέος μηχανισμός, για πολλούς και διάφορους λόγους με κυριότερο την έλλειψη του απαραίτητου και κατάλληλου προσωπικού.
Παράλληλα, ούτε η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), (το ΣΔΟΕ Θεοχάρη) κατάφερε να λειτουργήσει μέχρι τώρα.
Αποτέλεσμα; Ντάλα καλοκαίρι και η εφορία δεν έχει κάνει ουσιαστικά εμφάνιση στα τουριστικά θέρετρα και τις περιοχές της χώρας με ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον.
Το κρίσιμο και απαιτητικό έργο των προληπτικών ελέγχων έχει αφεθεί στην Οικονομική Αστυνομία η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί αφού ούτε το ειδικό προσωπικό ούτε την τεχνογνωσία διαθέτει για τη διενέργεια ποιοτικών φορολογικών ελέγχων.
«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν ποιοτικοί έλεγχοι από την Οικονομική Αστυνομία για αντικειμενικούς λόγους δηλώνει στο www.bankingnews.gr το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ/Δ Ο Υ) Πέτρος Θάνος.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι οι έλεγχοι, κυρίως τις βραδινές ώρες, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στην τουριστική αγορά αυτήν την περίοδο. Αυτή η κατάσταση, με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται, δεν τροφοδοτεί μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιτηδευματιών ζήτημα το οποίο επισημαίνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Η έκδοση παραστατικών (αποδείξεων κ.λ.π.) από καταστήματα, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης κλπ, αποτελεί άλλωστε το μεγάλο ζητούμενο για μια οικονομία ευρισκόμενη σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία στηρίχθηκε έως τώρα στην περικοπή δαπανών (μείωση μισθών- συντάξεων, κοινωνικών πόρων) και όχι στην αύξηση των εσόδων, κυρίως από το μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Χωρίς σχέδιο
Από το νέο «μοντέλο» διενέργειας των προληπτικών ελέγχων, λείπει ο κεντρικός σχεδιασμός αφού όλα φτιάχτηκαν πρόχειρα με αποτέλεσμα να παραμένουν στη σφαίρα της θεωρίας.
Τα όποια συνεργεία ελέγχου που συγκροτούνται στις εφορίες της χώρας λειτουργούν αποσπασματικά, ενώ τις νυχτερινές ώρες οι έλεγχοι σταματούν λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη υπερωριών και οδοιπορικών.
Από την άλλη το ΣΔΟΕ, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια έκανε αισθητή την παρουσία του στις τουριστικές περιοχές και κυρίως τα νησιά- με τα γνωστά παρατράγουδα πολλές φορές από την πλευρά των φοροφυγάδων- έχει περιοριστεί στον έλεγχο υποθέσεων διαφθοράς (κυρίως παλαιών).
Ο αποκλεισμός του από τους προληπτικούς ελέγχους υπαγορεύτηκε και από διάφορους «ειδικούς» που όρισαν οι δανειστές της χώρας για να μας συνδράμουν στο έργο της αναδιάρθρωσης της φορολογικής διοίκησης.
«Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι διαπιστώσεις του ΣΔΟΕ και η επιβολή των ποινών που επιβάλλει είναι ανεφάρμοστες» δηλώνει ο κ. Θάνος κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στην ελεγκτική διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών.
«Έλεγχοι γίνονται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας και θα ενταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες» απαντούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στις οποίες τέθηκε το θέμα των ανύπαρκτών ελέγχων.
Τονίζουν μάλιστα ότι η καλύτερη οργάνωση των προληπτικών ελέγχων είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας ΓΓΔΕ.
Βαλτωμένοι πάντως, είναι και οι έλεγχοι μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής (μεγάλου πλούτου, Λίστα Λαγκάρντ κ.α.), εξ αιτίας των πολιτικών παρεμβάσεων που σημειώνονται κάθε φορά που το υπουργείο Οικονομιών επιχειρεί να αγγίξει «μεγάλα ονόματα» της εγχώριας διαπλοκής.
Άλλωστε, ο έλεγχος που ξεκίνησε ο Χάρης Θεοχάρης για εμπλεκόμενους στην περιλάλητη «Λίστα Λαγκάρντ» ήταν ένα από τους βασικούς λόγους για τον οποίο εκδιώχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που ξεχείλισε το «ποτήρι»  το οποίο ήταν ήδη γεμάτο από άλλες υποθέσεις όπως τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί- αλλά ποτέ δεν πληρώθηκαν- για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης