Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι λάθος αλλά ο τρόπος… είναι επιεικώς απαράδεκτος – Το τίμημα στα 1,65-1,7 δισ. και ο ρόλος του Silchester

tags :
Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι λάθος αλλά ο τρόπος… είναι επιεικώς απαράδεκτος – Το τίμημα στα 1,65-1,7 δισ.  και ο ρόλος του Silchester
Συνολικά 2,2 εκατ πελάτες της ΔΕΗ....χωρίς δικαίωμα επιλογής αρχικά θα μεταβιβαστούν....στον νέο ιδιοκτήτη....
Η ιδιωτικοποίηση του 30% των δραστηριοτήτων της  ΔΕΗ δεν είναι λάθος υπό την έννοια ότι τα έσοδα από την πώληση θα επιστρέψουν στην ΔΕΗ με στόχο να μειωθεί ο δανεισμός της. 
Η ΔΕΗ ελέγχεται σε ποσοστό 51,12% από το ΤΑΙΠΕΔ, το 3,81% κατέχει το ΙΚΑ και 45% οι έλληνες και διεθνείς επενδυτές εκ των οποίων το 13,8% το Silchester International Investors LL επενδυτικό fund με έδρα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Το Silchester έχει ερωτηθεί και έχει διατυπώσει ενστάσεις επί του νομοσχεδίου με βάση πληροφορίες.
Η ΔΕΗ διαθέτει 18,34 δισεκ. ενεργητικό, εκ των οποίων τα 12,8 δισεκ. είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα πάγια στοιχεία, περίπου 1,59 δισεκ. απαιτήσεις από πελάτες.
Τα κεφάλαια της ΔΕΗ ανέρχονται σε 5,5 δισεκ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις περιλαμβανομένων και προβλέψεων ανέρχονται στα 10,8 δισεκ. εκ των οποίων περίπου 4,1 δισεκ. βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ αποτελεί την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι ένα κοινωνικό αγαθό, ωστόσο πελάτες της ΔΕΗ χρωστούν 1,59 δισεκ. υποχρεώνοντας την ΔΕΗ να καταφεύγει σε δανεισμό που φθάνει στο υπέρογκο ποσό των 10,8 δισεκ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 30% του παραγωγικού έργου της ΔΕΗ έναντι 1,65-1,7 δισεκ. με βάση εκτιμήσεις δηλαδή P/BV 1 ωστόσο με βάση χρηματιστηριακούς όρους η αξία του 30% της ΔΕΗ ανέρχεται μόλις στα 800 εκατ.
Ωστόσο η κυβέρνηση στο αρχικό νομοσχέδιο που έφερε για την ΔΕΗ – που είχε προκλητικές ελλείψεις – δεν διευκρίνιζε με σαφήνεια την έννοια του τιμήματος και προφανώς η έννοια του ξεπουλήματος ήρθε στην επιφάνεια.
Με βάση νεότερη τροποποίηση το τίμημα δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερόμενων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
Παράλληλα οι διατάξεις που κατατέθηκαν περιλαμβάνουν
1)Απαγορεύονται επί 5 χρόνια οι απολύσεις εργαζομένων.
2) Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.
3) Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ)
4)Το θέμα των πελατών είναι μείζονος σημασίας.
Η ΔΕΗ διαθέτει 7,4 εκατ πελάτες που σημαίνει ότι αν μεταφερθεί υποχρεωτικά το 30% των πελατών δηλαδή 2,22 εκατ πελάτες στην νέα εταιρία που θα εξαγοραστεί από ιδιώτες και προφανώς αυτό προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.
Μάλιστα περιλαμβάνεται ένας απαράδεκτος όρος ότι για ορισμένους μήνες η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να ασκεί πολιτική επανάκτησης των πελατών αυτών και μετά την πάροδο 6μήνου ο πελάτης θα έχει δικαίωμα επιλογής.
Δηλαδή 2,2 εκατ πελάτες της ΔΕΗ θα βρεθούν υπό τον διαχειριστικό έλεγχο του ιδιώτη χωρίς ο πελάτης να έχει δικαίωμα επιλογής, αρχικώς τουλάχιστον αυτό είναι απαράδεκτο.
5)Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, στη Μικρή ΔΕΗ θα εισφερθεί παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 2.768 MW.
Από αυτά, τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW).
Τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και της μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Σε ότι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρεία περνούν αυτά του Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένων και των Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των λόφων Μελίτης και της Βεύης.
Σε ότι αφορά το πελατολόγιο της νέας εταιρείας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μεταβιβαστεί κατ’ αναλογία το 30% των συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ.
 Η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν για διάστημα 4 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης