Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τι σημαίνουν οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια - Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Τι σημαίνουν οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια - Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν
Σαφές σήμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ έδωσε χθες (Πέμπτη) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και η γενικότερη κρίση σε διεθνές επίπεδο δεν φαίνονται να πτοούν τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εμμένει στη  προσπάθεια του να «τιθασεύσει» τον ευρω-πληθωρισμό ανεβάζοντας το κόστος του χρήματος.
Ήδη από την πρώτη Πέμπτη του Απριλίου η ΕΚΤ ανέβασε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,25% από 1% βάζοντας έτσι τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων που ξεκίνησε το 2009, αρχίζοντας ένα ντόμινο αυξήσεων που δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους.
Πλέον, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Τρισέ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει τον Ιούλιο, με μια δεύτερη αύξηση που θα φέρει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,5%.
Μάλιστα, οι αγορές ποντάρουν στο ότι η ΕΚΤ  είναι διατεθειμένη να ανεβάσει συνολικά μέσα στο 2011 στο 1,75% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, από 1%, προκειμένου να τιθασευθεί ο ευρω-πληθωρισμός, ο οποίος λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων ξεπερνά σταθερά το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Ποιοι χάνουν
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ήδη τις πρώτες απώλειες απώλειες από την άνοδο των επιτοκίων έχουν βιώσει εκατομμύρια δανειολήπτες, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες, ενώ έπεται και συνέχεια. Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη άνοδο του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, εκτινάσσοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Σε απόλυτες τιμές, πριν το ντόμινο τον αυξήσεων, το Μάρτιο του 2011, ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4%(επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρυνόταν µε δόση 909 ευρώ το μήνα. Αν τελικά τον Ιούλιο το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,5% και κατ’ επέκταση το συνολικό επιτόκιο στο 4,5% η δόση σκαρφαλώνει στα 949 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή επιβάρυνση 40ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, το «χαράτσι» ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωµής.
Επίσης, στο απυρόβλητο δεν πρόκειται να μείνουν ούτε τα νέα δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Και αυτό γιατί ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σιωπηρές αυξήσεις έως και μίας μονάδας σε καταναλωτικά και κάρτες και έως 0,5% στα στεγαστικά, ενώ έπεται και συνέχεια μόλις ανακοινωθεί η νέα αύξηση αύξηση.
Παράλληλα, και οι ίδιες οι τράπεζες πληρώνουν το τίμημα του ακριβού χρήματος. Καθώς αναγκάζονται να αντλούν ρευστότητα με μεγάλο κόστος, βλέπουν το καθαρό περιθώριο κέρδους τους να συρρικνώνεται, τα κέρδη τους να μειώνονται και τους ισολογισμούς τους να χειροτερεύουν. Η Τράπεζα της Ελλάδος εξάλλου έχει ζητήσει επανειλημμένως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη. Εντούτοις, όσο οι πόρτες των διεθνών αγορών παραμένουν κλειστές και ο κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα και την οικονομία γενικότερα παραμένει ακριβώς, οι τράπεζες θα συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τη ρευστότητα τους, είτε αυτή προέρχεται εκτός είτε εντός συνόρων.
Και ποιοι κερδίζουν
Στον αντίποδα, οι καταθέτες και οι επενδυτές είναι αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων. Για ποσά άνω των 30.000 ευρώ και για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια της τάξης του 4,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Ακόμα όμως και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μπει στο «παιχνίδι», δίνοντας επίσης δελεαστικά επιτόκια, τουλάχιστον 3,5% ή και 4%.
Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το «ακριβό χρήμα» ήρθε για να μείνει, καθώς οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν επιτρέπουν την αποκλιμάκωση των αποδόσεων.
Παράλληλα, κερδίζουν έδαφος και οι λεγόμενες «κλιμακωτές» καταθέσεις, τις οποίες οι τράπεζες διαθέτουν σε εκείνους που θέλουν υψηλές αποδόσεις αλλά και δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης. Στην περίπτωση αυτή, για όσο μεγαλύτερο διάστημα αφήνει κανείς τα χρήματα του στην τράπεζα, τόσο αυξάνει και το επιτόκιο, φτάνοντας ακόμα και στο 10%.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης