Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα από έναν θεωρητικό, έναν τεχνοκράτη και έναν αναλυτή...

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα από έναν θεωρητικό, έναν τεχνοκράτη και έναν αναλυτή...
Σε κατάσταση “κόπωσης” φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ευρωπαίοι στο θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους αναλυτές, ρίχνοντας συνεχώς ιδέες και σχέδια στο τραπέζι, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει στη δρομολόγηση κάποιας ολοκληρωμένης πρότασης. Το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εντρυφήσει στη “σεναριολογία” για το ελληνικό χρέος και στο κατά πόσο μπορεί να καταστεί αυτό βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετούμενο.
Το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος Μαρτίου, εκτοξεύθηκε στα 354,5 δισ. ευρώ, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 και στα 310,3 που ήταν το Μάρτιο του περασμένου έτους. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της χώρας διαμορφώνεται κοντά στο 153% του ΑΕΠ, ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 157,7% το 2011, για να φτάσει το 166,1% το 2012. Τόσο το 2011 όσο και το 2012, η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη και στους «27».

Τι λένε όμως τρεις κορυφαίοι στο χώρο για την Ελλάδα;

Ο καθηγητής του ΜΙΤ, Noam Chomsky, δηλώνει ότι «υπάρχουν λίγες μόνο επιλογές. Η μια επιλογή είναι πλούσια κράτη όπως η Γερμανία να αναλάβουν τα χρέη και να τα πληρώσουν. Η άλλη επιλογή είναι η Ελλάδα να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της. Δεν είναι όμως αδύνατον κάτι τέτοιο, ακόμη και αν λάβουμε υπόψιν μας ότι υπάρχουν κράτη που το έχουν κάνει στο παρελθόν με επιτυχία. Πριν από περίπου δέκα χρόνια το έκανε η Αργεντινή. Ήταν η ‘αγαπημένη’ του ΔΝΤ. Όμως κάποια στιγμή κατέρρευσε και αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της. Το ΔΝΤ και διάφοροι οικονομολόγοι απειλούσαν πως θα επερχόταν η καταστροφή αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησε πολύ καλά. Αργότερα υπήρξε μια μεγάλη ανάπτυξη. Αυτή είναι μια πιθανότητα αλλά δεν είναι η μοναδική. Φυσικά είναι σκληρό για τις τράπεζες και τους επενδυτές γιατί θα χάσουν τα χρήματά τους αλλά πρέπει κανείς να επιλέξει. Και η τρίτη επιλογή θα ήταν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη ώστε να έχει την ευκαιρία να κάνει τη δική της οικονομική πολιτική, να υποτιμήσει το νόμισμα και να βγει από την κρίση. Υπάρχουν μόνο αυτές οι τρεις επιλογές και καμία από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική».
Ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του γνωστού γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, βλέπει τρεις μόνο πιθανότητες για την οικονομική επιβίωση της Ελλάδας. Δεδομένου ότι οι αγορές έχουν στην ουσία «κλείσει» για την Ελλάδα, λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων που ζητούν για να αγοράσουν ελληνικό χρέος. Η πρώτη είναι η Ε.Ε. να παράσχει στην Ελλάδα τα απαραίτητα κονδύλια σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας μια «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Μεταφοράς Πόρων» προς όφελος των χωρών με δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία (εκτός από την Ελλάδα). Η δεύτερη επιλογή είναι η ίδια η Ελλάδα να περάσει από βαθιά ύφεση, μειώνοντας τους μισθούς και τις τιμές στην αγορά. Και η τρίτη είναι να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της.
Τέλος, η Goldman Sachs σε ανάλυση της κάνει λόγο για τρεις επιλογές που έχουν οι policymakers, δηλαδή την τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής και παροχή νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα, την «αγορά χρόνου» μέσω ενός εθελοντικού reprofiling της ωρίμανσης του δημόσιου χρέους, και την κήρυξη μη βιώσιμου του ελληνικού χρέους, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση. Μάλιστα τονίζει ότι το ποια επιλογή θα επικρατήσει θα είναι αποτέλεσμα έντονης διαμάχης μεταξύ των policymakers.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης