Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Καμπανάκι τραπεζιτών για τις αναλήψεις μετρητών – Προσοχή στις ληστείες

Καμπανάκι τραπεζιτών για τις αναλήψεις μετρητών – Προσοχή στις ληστείες
Έντονη ανησυχία στους τραπεζικού κύκλους της χώρας προκαλεί το κύμα μαζικών αναλήψεων μετρητών, αλλά και μεταφοράς χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως από μικροκαταθέτες. Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και η φημολογία για σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή οδηγούν μαζικά τους καταθέτες στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών -απειλώντας- σύμφωνα με τους τραπεζίτες- να δυναμιτίσουν το σύστημα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, ακόμη και αν η χώρα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές της, υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να «στραγγίξουν» από μετρητά λόγω των συνεχών αναλήψεων, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.
Ολόκληρη την εβδομάδα, με αποκορύφωμα όμως την Πέμπτη, ήταν αρκετά συχνό το φαινόμενο καταθέτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- να «σηκώνουν» ποσά έως 10.000 ευρώ, με σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές μέρος. Το κύμα αναλήψεων, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας κορυφώθηκε χθες, μετά και τις πολιτικές εξελίξεις , καθώς -σύμφωνα με τη φημολογία των ημερών-οι δυσάρεστες ανακοινώσεις γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν οι αγορές είναι κλειστές.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη συχνά οι πελάτες ζητούσαν μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα -200 ή και 500 ευρώ- προκειμένου να τα κρύβουν πιο εύκολα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή -αποτέλεσμα της ανυπόστατης φημολογίας περί επιστροφής στη δραχμή, και μάλιστα μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο- μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό γιατί δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα ληστειών, με δεδομένο ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν πλέον ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχο σκηνικό είχε συμβεί και στα τέλη Μαΐου, όταν ήταν ιδιαίτερα έντονη η φημολογία περί επιστροφής στη δραχμή. Τότε, και προκειμένου να ανασκευάσει το κλίμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος είχε σπεύσει να δηλώσει την Παρασκευή ότι βρίσκει «εντελώς γελοία» την κινδυνολογία ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ. Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καλύτερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ υπενθύμισε και την ύπαρξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει όποια από αυτές αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Οι τραπεζίτες προσθέτουν επίσης ότι  η ανησυχία από την πλευρά των καταθετών θυμίζει τα σκηνικά του Απριλίου και του Μαΐου του 2010, πριν «κλειδώσει» η βοήθεια από την τρόικα. Τότε, πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Με τη διαφορά όμως ότι πέρυσι τις εκροές έκαναν κυρίως μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στην Κύπρο, την Ελβετία και σε άλλες χώρες, Τώρα όμως, το κύμα των αναλήψεων αφορά κυρίως μικροκαταθέτες, οι οποίοι «σηκώνουν» τις οικονομίες τους, προκειμένου να φυλάξουν τα χρήματα σπίτι τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
Η γνώμη μας
Μερικές φορές, η καταστροφή μπορεί να προκύψει από εκεί που δεν το περιμένεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι να στηρίξουν την οικονομία της χώρας, μια μαζική εκροή καταθέσεων μπορεί να «τινάξει στον αέρα ολόκληρο το τραπεζικό οικοδόμημα και μαζί του την ελληνική οικονομία. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη σύνεση, τόσο από τον τραπεζικό, τον οικονομικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν τον κίνδυνο των πράξεων τους αλλά και τις συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν αστόχαστες κινήσεις.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης