Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Moody's: Υποβαθμίζει τη Marfin σε Ba2 και την Τράπεζα Κύπρου σε Βa1 - Διατηρεί την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba1

Moody's: Υποβαθμίζει τη Marfin σε Ba2 και την Τράπεζα Κύπρου σε Βa1 - Διατηρεί την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba1
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Marfin Popular Bank και της Τράπεζας Κύπρου προέβη σήμερα η Moody’s και διατήρησε την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba1, με αρνητικό outlook, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε Βaa1 από Α2. Ειδικότερα, η Moody’s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Marfin Popular Bank σε Ba2 από Baa3 και της Τράπεζας Κύπρου σε Ba1 από Βaa3....
Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται ως κύριο λόγο της υποβάθμισης, την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, που ανέρχονται σε περίπου 95% των κεφαλαίων Tier 1 για την MPB και σε 55% για την Τράπεζα Κύπρου. Η έκθεση των τραπεζών ισοδυναμεί με σημαντικές οικονομικές απώλειες και μείωση των επιπέδων κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τους όρους της ανταλλαγής χρέους, αν και σε διαφορετικό βαθμό.
Η συμμετοχή της Hellenic Bank στα ελληνικά ομόλογα είναι μικρότερη σε ποσοστό 17%, επομένως η τράπεζα είναι σε μικρότερο βαθμό εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τη Moody’s.
Η υποβάθμιση, επίσης, αντανακλά τις ανησυχίες για τον σημαντικό δανεισμό των τριών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία των τραπεζών και  ως αποτέλεσμα αποδυναμώσει την κερδοφορία. Παράλληλα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για το αν η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει τον κλάδο σε περίπτωση ανάγκης.
Σύμφωνα με τη Moody’s οι πρόσφατες προτάσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), και ιδιαίτερα η πρόταση για haircut στα ελληνικά ομόλογα της τάξεως του 21% μεταφράζεται σε ζημίες για τις κυπριακές τράπεζες που θα συμμετάσχουν, ενώ ο οίκος πιστεύει ότι θα υπάρξουν στο μέλλον μεγαλύτερες ζημίες.
Τέλος, στο πλαίσιο των υψηλών επιπέδων ανασφάλειας στην περιοχή, οι κυπριακές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με την πρόκληση διατήρησης της διατραπεζικής χρηματοδότησης και ρευστότητας, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s.

Πιο συγκεκριμένα, οι αξιολογήσεις έχουν ως εξής:
Marfin Popular Bank:
- Καταθέσεις και κύριο χρέος: Ba2/Not Prime (από Baa3/P-3)
- Μη εξασφαλισμένο χρέος: Ba3 (από Ba1)
- Αρνητικό outlook
Egnatia Finance (θυγατρική Marfin Popular Bank):
- Καταθέσεις και κύριο χρέος: Ba2 (από Baa3)
- Μη εξασφαλισμένο χρέος: Ba3 (από Ba1)
- Αρνητικό outlook
Bank of Cyprus Public Co Ltd:
- Καταθέσεις και κύριο χρέος: Ba1/Not Prime (από Baa2/P-2)
- Μη εξασφαλισμένο χρέος: Ba2 (από Ba3)
- Αρνητικό outlook
Ελληνική Τράπεζα
- Καταθέσεις και κύριο χρέος: Ba1 (από Ba1)
- Μη εξασφαλισμένο χρέος: Ba3 (από Ba1)
- Αρνητικό outlook

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης