Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Γιατί ο χρόνος της Ελλάδας και της Ευρώπης τελειώνει... Οι τέσσερις "προκλήσεις" με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Γιατί ο χρόνος της Ελλάδας και της Ευρώπης τελειώνει... Οι τέσσερις
Όταν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και επιστρέψουν στα πόστα τους την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχουν πολλά να κάνουν... Και για μια ακόμη φορά ο χρόνος θα είναι πολύ λίγος...
Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε πρόσφατα σε μια κίνηση - ανάσα για τις ευρωπαϊκές αγορές, προβαίνοντας σε αγορές κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Όμως όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ το μέτρο αυτό δεν είναι μόνιμο και σύντομα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Επομένως όλα τα βλέμματα στρέφονται στους Ευρωπαίους ηγέτες και στις δικές τους ικανότητες να βάλουν "φρένο" στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Αυτό που τώρα έχει σημασία είναι να εφαρμοστούν, χωρίς καμία καθυστέρηση, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Ειδικότερα, τέσσερα είναι τα μεγάλα θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα οποία χρήζουν άμεσης - αμεσότατης είναι το ορθότερο - επίλυσης:
- Ο σκόπελος των απαιτήσεων της Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου η σκανδιναβική χώρα να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας μας.
Η Φινλανδία παραμένει αμετακίνητη στην απαίτησή της για παροχή εγγυήσεων, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες φαίνεται να επιθυμούν το ίδιο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες αναλυτές και επενδυτές, η Φινλανδία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
- Η διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Στις 11 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι το EFSF θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 440 δισ. ευρώ, προκειμένου να παρέχει στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τότε είχαν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης "να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους" σε διάστημα 2 εβδομάδων. Πέντε μήνες μετά και καμία πρόοδος δεν έχει συντελεστεί...  
Οι αλλαγές στον EFSF απαιτούν έγκριση των κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα στον Σεπτέμβριο, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια καλούνται να ψηφίσουν για τις αλλαγές στον EFSF...
- H αντικατάσταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Η σημαντικότερη εξουσία του EFSF έγκειται στη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει τις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας κρίνεται κάτι παραπάνω από σημαντική. Η ΕΚΤ όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο επ' αόριστον...
- Η ολοκλήρωση της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μεταξύ 60 και 70% εκτιμά τη μέχρι τώρα συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το Διεθνές  Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Ο στόχος που είχε τεθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από το IIF είναι να προσελκύσουν τη συμμετοχή του 90% των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κρατώντας την αρχή της εθελοντικής συμμετοχής. Ωστόσο, πολλές είναι οι τράπεζες που δεν έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, ενώ όμως ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης