Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το deal Alpha Bank – Eurobank είναι καλό αλλά δεν αλλάζει το κλίμα

Το deal Alpha Bank – Eurobank είναι καλό αλλά δεν αλλάζει το κλίμα
Απαραίτητο αλλά όχι αρκετό κρίνει το deal Alpha Bank – Eurobank η Deutsche Bank στη σημερινή έκθεση της, στην οποία και αναλύει τους όρους του, τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και επιχειρηματικότητας. Το deal θεωρεί ότι έχει νόημα, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορέσει να αλλάξει το κλίμα στην αγορά.
Όσον αφορά τα οφέλη, όπως είχε σημειώσει η γερμανική τράπεζα και στις 24 Αυγούστου, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος δανεισμού και λειτουργίας, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω στρατηγικών συνεργειών. Έτσι και αυτή η συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης της κρίσης.
Τέλος, η Deutsche Bank θεωρεί ότι οι αγορές είναι δύσκολο να πειστούν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και η προκλήσεις από την εντεινόμενη ύφεση μπορούν να αντιμετωπιστούν από αυτήν την κίνηση και να βάλουν ένα τέλος στις ανησυχίες για τις τράπεζες.
Θετική εξέλιξη που όμως δεν αρκεί, χαρακτηρίζει με τη σειρά της το mega deal μεταξύ Alpha και Eurobank η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Αυγούστου και τίτλο "Α welcome development but no silver bullet".
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η εν λόγω συμφωνία για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί "μια πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει" ελληνική τράπεζα και έναν "εθνικό πρωταθλητή".
Όπως επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch η συγχώνευση των Alpha και Eurobank αντιμετωπίζει κάποιες ανησυχίες αναφορικά με την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ο οίκος κρίνει θετικά τη συγχώνευση, αλλά και τη συμμετοχή της Paramount.
Αναλυτικότερα, ο οίκος κάνει λόγο για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς να σταθεί θετικά έναντι των ελληνικών τραπεζών, λόγω των διευρυμένων αβεβαιοτήτων που παραμένουν...
Από την πλευρά της η UBS σε παρόμοια έκθεσή της με τίτλο "A merger of Equals (Μια συγχώνευση επί ίσοις όροις)" βλέπει τρία θετικά στοιχεία της συγχώνευσης Alpha - Εurobank:
- Βελτιώνει το κλίμα, καθώς δημιουργείται μια μεγαλύτερη τράπεζα με καλύτερη πρόσβαση στις αγορές
- Γεννά σημαντικές συνέργειες
- Η επένδυση του Καταρ αποτελεί μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.
Κατά τη UBS, η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα προκαλέσει κύμα αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου...
Σύμφωνα με τον οίκο, το deal Αlpha - Εurobank είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, ωστόσο ενέχει ρίσκο όσον αφορά στην εκτέλεσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης