Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πόσο πλήττει το ευρώ η ακατάσχετη κινδυνολογία για την Ελλάδα; Πόσο μπορεί να υποχωρήσει; Οι traders στην πιο bearish διάθεση των τελευταίων 8 ετών!

Πόσο πλήττει το ευρώ η ακατάσχετη κινδυνολογία για την Ελλάδα; Πόσο μπορεί να υποχωρήσει; Οι traders στην πιο bearish διάθεση των τελευταίων 8 ετών!
Tην πιο bearish (απαισιόδοξη) διάθεση από το 2003 εμφανίζουν όταν αναφέρονται στην πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος οι traders, υπό το ασφυκτικό βάρος των αλλεπάλληλων αρνητικών σεναρίων για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης στο σύνολό της.
Μόνο τον Σεπτέμβριο, ο οποίος δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά του, το ευρώ έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 4,8% δέσμιο των ανησυχιών για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
"Η συνεχιζόμενη εξασθένηση του ευρώ αντανακλά τη συνεχιζόμενη απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη ότι είναι σε θέση να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και να βάλει φρένο στη μετάδοση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών.  
"Δεν βλέπω κανέναν λόγο να σταματήσει η πτωτική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος", δηλώνει ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank. "Η πτώση αυτή τροφοδοτείται από δύο παράγοντες: το νέο στάδιο που διανύει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αλλά και την εντύπωση ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τα επιτόκια για τη στήριξη των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης", προσθέτει.
"Οι traders βλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ", σχολιάζει με τη σειρά του ο Olivier Korber, αναλυτής της Societe Generale. "Υπάρχει πράγματι κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό νόμισμα", συνεχίζει.
"Το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί, με επόμενο στόχο τα επίπεδα του 1,32" επισημαίνει από την πλευρά του ο  Todd Gordon, αναλυτής της Aspen Trading Group.
Υπό το πρίσμα αυτό, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Μοrgan Stanley και της Nomura για την πορεία του ευρώ.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,30 έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2011, αλλά και περισσότερο στα 1,25 δολ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
"Εκτιμούμε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην τρέχουσα συγκυρία στην ΕΕ έχουν οδηγήσει στην αύξηση των προκλήσεων ως προς το ευρωπαϊκό νόμισμα", δηλώνουν οι αναλυτές του οίκου, υπό τον Hans Redeker.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 8/9 και η Νοmura υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την πορεία του ευρώ, τοποθετώντας στα 1,30 δολ στα τέλη του 2011, έναντι πρότερης εκτίμησής της για διαμόρφωσή του στα επίπεδα του 1,40.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης