Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Citigroup: Να μην συμμετάσχει η Φινλανδία στο δεύτερο ελληνικό πακέτο – Ενεργοποιείστε τον μηχανισμό «ενισχυμένης συνεργασίας»

Citigroup: Να μην συμμετάσχει η Φινλανδία στο δεύτερο ελληνικό πακέτο – Ενεργοποιείστε τον μηχανισμό «ενισχυμένης συνεργασίας»
Τη λύση για το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι απαιτήσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης για χρηματικές εγγυήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης, δίνει στο τελευταίο σύντομο σημείωμα του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.
Ακόμη και αν όλα τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο δεύτερο ελληνικό πακέτο, τότε μπορεί να γίνει χρήση της «ενισχυμένης συνεργασίας», κατά την οποία μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον εννέα μέλη, χωρίς παρόλα αυτά να καταστρατηγείται το Σύμφωνο της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει ενισχυθεί με τις εγγυήσεις ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF, χωρίς να απειλείται το πακέτο της Ελλάδας.
Ο Buiter ουσιαστικά στο σημείωμα του κατακρίνει τη στάση της Φινλανδίας η οποία ζητά χρηματικές εγγυήσεις από την Ελλάδα, αναφέροντας ότι έτσι η ΕΕ δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει πραγματικά να βοηθήσει αδύναμα μέλη της, ή ακόμη και να παράσχει αποτελεσματική στήριξη. Εάν η Ελλάδα είχε να προσφέρει χρηματικές εγγυήσεις, τότε δεν θα χρειαζόταν να λάβει το δεύτερο πακέτο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Buiter.
Γι’ αυτό καλό είναι να εξαιρεθεί η Φινλανδία από το δεύτερο πακέτο, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός «ενισχυμένης συνεργασίας», και να επικυρωθεί ο νέος ρόλος του EFSF άμεσα, καταλήγει ο αναλυτής της Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης