Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σε 6 με 7 εβδομάδες θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την ελληνική χρεοκοπία – Στόχος η ενίσχυση του EFSF ώστε να γίνει ελεγχόμενα

Σε 6 με 7 εβδομάδες θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την ελληνική χρεοκοπία – Στόχος η ενίσχυση του EFSF ώστε να γίνει ελεγχόμενα
Από το μέγεθος των κεφαλαίων που θα έχει στη διάθεση του ο προσωρινός μηχανισμός μηχανισμός στήριξης θα εξαρτηθεί η ελεγχόμενη ή μη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σ' αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς πλέον η χρεοκοπία της χώρας μας θεωρείται δεδομένη.
Ήδη οι ηγέτες του G20 έχουν δημιουργήσει ένα πλάνο δράσης, ενδεικτικό του ότι το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί παγκοσμίως και όχι μόνο στα στενά όρια των αδυνάτων της ευρωζώνης. Μάλιστα, πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον κάνουν λόγο για το αστρονομικό ποσό των 2 τρισ. ευρώ, για την προετοιμασία κυρίως του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει και κορυφώνονται, κυρίως για την γερμανική ηγεσία, καθώς το πολιτικό κόστος της σωτηρίας του τραπεζικού κλάδου, για δεύτερη φορά μέσα σε μία τριετία, είναι τεράστιο. Μάλιστα, πολύ αναλυτές αναφέρουν ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα προκαλέσουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις τόσο στη Γηραιά Ήπειρο όσο και στην αμερικανική όχθη του Ατλαντικού.
Βρετανικές πηγές του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι μία ελεγχόμενη και καλά σχεδιασμένη χρεοκοπία της Ελλάδας θα σταθεροποιήσει τις αγορές και να αποδιώξει την αβεβαιότητα. Επομένως, όσο το δυνατόν γρηγορότερες κινήσεις γίνουν τόσο το καλύτερο για τις αγορές. Πόσο ελεγχόμενη θα είναι η χρεοκοπία θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και το ρόλο του EFSF, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων στις τράπεζες, αναφέρει η Citigroup.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην αποδεσμευτούν άλλα κεφάλαια προς την Ελλάδα, καθώς τα ίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Ισπανίας και της Ιταλίας, η κατάρρευση των οποίων πραγματικά θα μπορούσαν να απειλήσουν το ευρώ. Άλλωστε, οι αγορές ήδη έχουν προεξοφλήσει πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, επομένως το σοκ δεν θα είναι όπως αυτό της Lehman Brothers το 2008.
Τι περιμένουμε; Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες 6 με 7 εβδομάδες θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης, το οποίο πιθανόν να κλειδώσει την 4η του Νοεμβρίου μετά τη σύνοδο των G20 στις Κάννες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης